Műszer van, csak orvos nincs elég

Kattogó csukló, térd, fokozódó, éles fájdalom – világszínvonalú artroszkópiás eljárással operálnak hazánkban.

Kuslits Szonja
2016. 07. 29. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fájó, kattogó csukló, váll vagy térd, fokozódó, éles fájdalom, amely idővel egyéb komoly kellemetlenségeket okozhat: a beteg nem képes százszázalékosan használni a sérült végtagot, így korlátozva van a mindennapok során is. Hiába akad azonban olyan műtéti technika, amely segíthet, ha nincs orvos, aki operáljon.

Mint megtudtuk, a csuklóízületen belüli elváltozásokról jelenleg a legpontosabb képet az artroszkópiás műtét adja, amelynek lényege, hogy csupán néhány kis metszésen két-három milliméter átmérőjű csőoptikát vezetnek a csuklóba, és az orvosok egy monitorra kivetítve láthatják, milyen állapotban van a páciens ízülete. Leginkább porcsérüléseknél, szalagszakadásnál, töréseknél, ízületi gyulladásoknál alkalmazzák. Legalábbis ott, ahol erre akad megfelelő személyzet.

A speciális technikát a lapunknak nyilatkozó Kovács Rita, a Sportkórház kézsebésze még 1993-ban külföldön sajátította el, akkor itthon ez még elérhetetlennek számított, és mint kifejtette, az azóta eltelt 23 év során a helyzet nem sokat változott.

Az idősebb orvosok többsége ugyanis nem gyakorolta még be ezt az eljárást, ragaszkodik a régi típusú műtétekhez, így hiába gyógyul gyorsabban a beteg ezzel a módszerrel, a kézsebészek többsége továbbra is „felvágja” a csuklót.

– A műtét hasonló, mint egy laparoszkópiás beavatkozás, csak ez esetben nem a testüregben, hanem ízületben néznek körül, ott végzik a műtétet. A módszert egyébként a térd esetében eddig is gyakran alkalmazták, a váll-, boka- és könyökízületnél azonban csak kevesen használják, a csukló pedig eddig háttérbe szorult, ezen szeretnénk változtatni – mondta Kovács Rita. Kifejtette: a Sportkórházban nemcsak alkalmazzák a módszert, hanem tanítják is. Az országban ugyanis jelenleg több intézetben is megtalálhatók a milliókba kerülő, érzékeny, sérülékeny eszközök, de nem vagy csak ritkán alkalmazzák őket, mert az orvosok nem elég gyakorlottak. – A Sportkórházban már rutinszerűen végezzük ezeket a beavatkozásokat, és más intézményekből is hozzánk jönnek a fiatalok tanulni, például a csuklóartroszkópiát – mondta Kovács Rita. A kézsebész szerint a műtét előnye, hogy nagyon pontos diagnózist ad, és a csuklóízületbe vezetett műszerekkel el tudják látni a porcsérüléseket, szalagsérüléseket, és az ízületi töréseknél is pontosan a helyére tudják illeszteni a felszíneket.

– Azért rövidül le a rehabilitációs idő, mert nem ejtünk nagy metszéseket, így gyorsabban gyógyul a beteg, és kisebb a heg – fejtette ki Szakács Noémi, a kórház fiatal szakorvosa, aki Kovács Rita kézsebésztől és külföldi tanulmányutak során tanulta meg az eljárást. – A szakképzésem során a Sportkórházban napi hat-nyolc térd-, váll- vagy bokaartroszkópiás műtéthez is asszisztáltam, így később a csuklót is könnyebb volt operálnom. Azoknak a szakorvosoknak, akik idejönnek, hogy megtanulják ezt a technikát, hangsúlyozzuk, hogy a saját kórházukban elsőként a nagyobb ízületeknél kell gyakorlatot szerezniük, mert nagyon sok idő, míg valaki valóban rutinossá válik – mondta Szakács doktornő.

Kitért arra is: a kilencvenes években technikai korlátok akadályozták az orvosokat, nem voltak olyan finom műszerek, mint most. Mára azonban ez megváltozott, és ezzel az orvosoknak is lépést kell(ene) tartaniuk. A cél az, hogy a pácienseknek ne kelljen a fővárosba utazni egy ilyen műtétre, hanem helyben is elvégezhető legyen az eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.