Nem a szülő perli majd a gyereket

Legfeljebb öt-tízezer forintos szülőtartási díj kiszabása várható a bírósági gyakorlatban.

MTI
2016. 07. 04. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogász a július elsején életbe lépett törvénymódosítással kapcsolatban kifejtette: ez elsősorban a szülőt a gyermek helyett gondozó, eltartó embernek, illetve szervezetnek előnyös. Eddig ugyanis ha például egy idősotthonban élő ember nyugdíja nem fedezte a költségeit, akkor az otthon évekig pereskedhetett egy járási hivatali ügygondnokkal a költségek fedezéséért, miközben folyamatosan nőtt a hátralék. Most viszont az otthon saját jogon kezdeményezhet pert a gyermekkel szemben, így nem kényszerül arra, hogy kirakja az utcára az idős embert – hangsúlyozta.

Éppen ezért Illés Blanka szerint nem várható, hogy maguk a szülők perelik be a gyereküket. Egyébként a gyermek a fizetésének legfeljebb feléig kötelezhető a szülőtartásra, de az úgynevezett tartási sorban a szülőt megelőzi a gyermek saját gyermeke, házastársa, volt házastársa és volt élettársa is. Ha a gyermek munkanélküli vagy nagyon kevés a fizetése, akkor nem kötelezhető szülőtartásra. Az összeget a bíróság mérlegeli, de a családjogász szerint legfeljebb öt-tízezer forintos szülőtartás kiszabása várható.

Illés Blanka megjegyezte: a bíróságon nem lehet a szülő érdemtelenségére hivatkozni, ha valaki nem akar szülőtartást fizetni. Az egyetlen, ami ilyen szempontból számít, hogy valóban a szülő nevelte-e: csak azt veszik figyelembe, ha a gyerek gyermekotthonban vagy nagyszülőknél, rokonoknál nevelkedett.

A szülőtartásdíjról többet is megtudhat a Hír TV Magyarország élőben című műsorából, melynek vendége Szűcs Andrea ügyvéd volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.