Népszavazás: Szanyi elmegy Strasbourgig

A szocialisták közben továbbra is arra buzdítják támogatóikat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson.

Katona Mariann
2016. 07. 11. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ígéretének megfelelően a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az MSZP-s Szanyi Tibor a kvótaellenes népszavazás kapcsán – ezt az európai parlamenti képviselő mondta el a Magyar Nemzetnek. Azt kifogásolja, hogy hiába adott be alkotmányjogi panaszt az ügyben, Áder János köztársasági elnök még annak elbírálása előtt kitűzte a referendum időpontját. A szocialista politikus azt mondta, hogy konzultál jogászokkal, és várhatóan jövő héten el is dől, pontosan milyen beadványt nyújtanak majd be. Várakozásai szerint ha Strasbourgban végül neki adnak igazat, az is előfordulhat, hogy az addigra már valószínűleg lezajlott népszavazás eredményeit a bíróság megsemmisíti.

Lapunk is beszámolt róla, hogy Szanyi Tibor az alkotmányjogi panaszával a Kúria május elején meghozott döntését támadta meg; a legfőbb bírói fórum akkor mondta ki, hogy a kormány népszavazási kérdése egyértelmű, vagyis alkalmas rá, hogy a választók a lényegét megértsék. Az MSZP-s politikus többek között azzal érvelt, hogy a népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket. A panasznak azonban semmiféle halasztó hatálya nem volt arra a szabályozásra, amely a köztársasági elnököt kötötte, az államfőnek ugyanis múlt héten mindenképpen ki kellett tűznie a választás időpontját. Ezt meg is tette, és október 2-át jelölte meg.

A szocialisták közben továbbra is arra buzdítják támogatóikat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson. Molnár Gyula, a párt nemrég megválasztott új elnöke szombaton Keszthelyen arra hivatkozott, hogy az utóbbi napokban az hangzott el a kormány „nagyon fontos embereitől, mintha tudnának egy alternatívát Magyarország számára az Európai Unión kívül”. A párt ezért a népszavazás napjára tervezi az első Szabad Európa Napot, ahova minden olyan pártot, civil szerveződést és szakszervezetet várnak, amelyik egyetért azzal, hogy „mi Európában akarunk maradni”, és velük közösen megbeszélhetik, milyennek is képzeljük a jövőnket Európában.

A Fidesz erre válaszul új kommunikációs szintre léptette saját kampányát; kimondták ugyanis, hogy aki nem szavaz október 2-án, az igent mond a bevándorlók betelepítésére. Gulyás Gergely, a kormánypárt alelnöke pedig úgy fogalmazott, „Molnár Gyulának vélhetően megártott a balatoni meleg”, és ennek köszönhető, hogy a Varsói Szerződést a magyar népre kényszerítő párt elnöke az uniós csatlakozási tárgyalások egy részét lefolytató Orbán Viktor kormányát vádolja az EU elhagyásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.