Online rendelhető a HPV-szűrőcsomag

A szűrés eredményét laboratóriumi vizsgálat állapítja meg.

MTI
2016. 07. 02. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benczik Márta hozzátette: ha a teszt azt mutatja, fertőzés van a szervezetben, akkor nőgyógyászhoz kell fordulni, ahol mikroszkópos kenetvizsgálat során megállapítják, kialakult-e elváltozás, szükséges-e beavatkozás. Ha negatív ez az eredmény, akkor egy év múlva kontrollra kell menni annak megállapítására, hogy a fertőzés elmúlt-e – fejtette ki.

Elmondta, a HPV-vírus nagyon gyakori, velünk együtt élő vírus, az általa okozott fertőzés egy-két éven belül általában elmúlik. Az esetek 1-2 százalékában fordul elő, hogy akár 5-20 év alatt kialakul a méhnyakrák, és a HPV-vírus magas százalékban kóroki tényező végbél-, hüvely-, száj- és garatrákokban is – ismertette.

A HPV-vizsgálatot lehet kérni a rutin nőgyógyászati citológiai alapú rákszűrés mellé is. A rákszűrés lényege, hogy időben felfedezzék azt az állapotot, amikor még lehetőség van beavatkozásra. A HPV-szűréssel hamarabb fel lehet becsülni a méhnyakrák kockázatát. Hangsúlyozta, a HPV-fertőzés nem jelenti, hogy az illetőnek rákja van, a teszt viszont jelentősen növeli a szűrés hatékonyságát.

Kitért arra, hogy a megelőzésre az idei évtől elérhető egy 9 komponensű oltás is, amely 90 százalékos védelmet nyújt a fertőzés ellen. Ezt ajánlott fiatal korban, még a szexuális élet megkezdése előtt beadni – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.