Két migráns még szökésben

Már dolgozik a Belügyminisztérium azon, hogyan lehet megerősíteni a kerítést.

Markotay Csaba
2016. 08. 31. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy hónap után sem találják a rendőrök azt a két algériai férfit, akik július végén több társukkal együtt a kiskunhalasi zárt menekülttáborból tűntek el – tudta meg lapunk. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon annyit közöltek, hogy a két férfival kapcsolatos körözés „még mindig él”, de részleteket nem árultak el. Így nem tudni, hogy jelentős erőkkel keresi-e a rendőrség a migránsokat. A Police.hu oldalon mindenesetre még az ezt tartalmazó korábbi felhívás szerepel.

Kiskunhalasról július 26-án szöktek meg migránsok, összesen heten. Öt embert rövid időn belül elfogtak, de a két algériai férfit azóta sem találják, és könnyen lehet, hogy elhagyták az országot. A zárt menekülttáborokba elsősorban azokat a migránsokat viszik, akik ügyében még nem született döntés, de tartani lehet attól, hogy az eljárás vége előtt megszöknek.

– A migránsok folyamatos nyomás alatt tartják a magyar államhatárt, elsősorban Szerbia irányából – erről már Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó beszélt a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülése után. Közlése szerint 17 766 embert fogtak el idén eddig a schengeni külső határon. Az idén már több mint 25 ezer menekültkérelmet nyújtottak be Magyarországon, ebből 336-an részesültek valamilyen védelemben – tette hozzá Bakondi György.

Jelezte a miniszterelnöki főtanácsadó azt is, hogy a kormánynál kezdeményezték a menekültügyi válsághelyzet meghosszabbítását, mivel elhúzódó migrációs helyzetre kell számítani, emellett „dolgozik a Belügyminisztérium azon a javaslaton, hogyan lehet megerősíteni a kerítést az elkövetkező hónapokban”, mivel szavai szerint a kormánynak fel kell készülnie olyan helyzetre is, amikor nem százak vagy ezrek jelennek meg a határunkon, hanem tízezrek vagy százezrek.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése után a szocialista Molnár Zsolt bizottsági elnök és Németh Szilárd fideszes alelnök is arról beszélt, hogy a törökországi események az illegális bevándorlási helyzet súlyosbodásának veszélyét rejtik. A jobbikos Mirkóczki Ádám azt emelte ki, hogy indokolt lehet a határon húzódó kerítés megerősítése. Az LMP társelnöke, Szél Bernadett pedig úgy fogalmazott, a kerítés önmagában nem megoldás, hanem egy Európa biztonságának garantálására alkalmas határvédelemre van szükség, és a problémákat ott kell kezelni, ahonnan a migránsok útnak indultak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.