„Két tűz között” a szakrendelők

Hiába vártak az egészségügyi államtitkárság együttműködésére a szakmai szervek.

Kuslits Szonja
2016. 08. 04. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekedni fog a várakozási idő a járóbeteg-szakellátókban, ha nem történik valamilyen beavatkozás – hívta fel a figyelmet lapunkhoz eljuttatott közleményében a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg-szakellátási Szövetség. A probléma oka, hogy az egészségügyi ellátás finanszírozásának átalakítása következtében a járóbeteg-szakellátóktól elvárják, hogy kevesebb esettel foglalkozzanak, ugyanakkor vegyenek át több pácienst a kórházi fekvőbeteg-ellátásból, amire a finanszírozásváltozás a kórházakat is ösztönzi. A szövetség szerint ezzel két tűz közé kerül a járóbeteg-szakellátás.

Mint kifejtették: a teljesítményvolumen-korlát (tvk) – az ellátóknak a beavatkozásokért havonta nyújtott maximális országos egészségbiztosítási pénztári finanszírozás – tervezett csökkentése a várakozási idő növekedésével jár majd. Különösen kellemetlen ez a szakrendelőknek, mivel a fenntartó önkormányzatok nem lesznek türelmesek, ha nő a betegfogadási listák hossza. A kialakult helyzetre szerintük megoldás lehetne, ha a háziorvosok kevesebb esetet küldenének be a rendelőintézetekbe. A szakellátóknak azonban gyakorlatilag nincs ráhatásuk erre, a járóbeteg-szakorvos a hozzá beutalt beteget nem „utalhatja vissza” a háziorvoshoz. A lakossági elégedetlenség a felmérésük alapján már érezhető amiatt, hogy rendkívül hosszú a várakozási idő a rendelőintézetekben.

A szövetség tapasztalatai szerint a betegfogadási listákon való hosszú várakozás miatt egy új, aggasztó jelenség is észlelhető: a háziorvosok táppénzre írják ki a betegeiket, hogy azok a vonatkozó rendelet szerint előrébb juthassanak a betegfogadási listákon. Ez fokozott táppénzterhelést jelent az E-alapnak, és beavatkozás nélkül itt is romlás várható. – A helyzet mindenképpen megoldás után kiált, aminek kidolgozásában a döntéshozók partnerként számíthatnak a Medicina 2000 szövetségre – hangsúlyozták a közleményben.

A remélt együttműködés azonban eddig nem valósult meg. A szövetség ugyanis már az év eleje óta kéri a humántárca egészségügyi államtitkárságától, lazítsanak a csak szakorvosi javallatra rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök szabályain, hogy azok egy részét háziorvosok is felírhassák. Erre különösen nagy szükség lenne a kardiológiákon, ahol a leghosszabbak a betegfogadási listák. A felírási kompetenciák átalakításában azonban eddig még nem történt előrelépés. Pedig így vissza lehetne szorítani a szakmailag indokolatlan beutalásokat, kevesebb beteg menne szakrendelőbe, és vélhetően könnyebb lehetne tartani a várólistákat.

A szövetség kitért arra is: az elmúlt időszakban számos kérdést vetett fel, hogy a változások miként érintik a különféle intézményeket, ezért átfogó elemzést készítettek a helyzetről. A szövetség adatkérésére egyébként összesen 38 rendelőintézet válaszolt, így a 27 milliárd forintra tehető rendelőintézeti kassza csaknem 80 százaléka szerepel a felmérésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.