Kétes minőségű ebéd az iskolai menzákon?

Továbbra is szállít ételt iskolai és óvodai menzákra a cég.

Kuslits Szonja
2016. 08. 06. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten bejárta a sajtót az a hír, hogy a Hungast Zrt. szerződésbontás miatt augusztus 1-jétől nem szállított meleg ételt az esztergomi kórházba. Ennek oka a cég szerint az volt, hogy az intézmény százmillió forintos tartozást halmozott fel. A kórház viszont úgy nyilatkozott a Hungastról, hogy „az egészségügyben országosan is kimagasló áron, igen sokszor kétséges minőségben” végezte az élelmezést. A cég azonban továbbra is szállít meleg ételt más közintézményekbe: Esztergom iskoláiba és 11 óvodába is tőlük jön az ebéd.

Júliusban jogerősen is bebizonyosodott, hogy a Hungast cégcsoport egyik vállalkozása, a Gyermekmenza Kft. áprilisban ételmérgezést okozó ebédet szállított több iskolába is. Az elsőfokú határozat ellen a cég még fellebbezett, ám végül a másodfokú eljárásban a Pest Megyei Kormányhivatal határozata is megállapította, hogy élelmiszer okozta a megbetegedéseket a III. kerületi Dr. Béres József Általános Iskolában, a Keve-Kiserdei Általános Iskola, valamint a Pais Dezső Általános Iskola tálalókonyháin. Legalább 250 gyermek betegedett meg. Mint kiderült, az elkészített húst nem sütötték meg elég alaposan, így az étel hasmenéses, hányásos betegséget váltott ki a gyerekeknél. A céget a kormányhivatal megbírságolta, a vizsgált 14 tálalókonyhából nyolccal szemben eljárás is indult.

Lapunk megkereste Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát; afelől érdeklődtünk, hogy az esettel kapcsolatban felmondták-e a szerződést a céggel, ám mint megtudtuk, ez nem történt meg. A Gyermekmenza Kft. továbbra is vitatja a határozatot, és bírósági úton keres jogorvoslatot. Ezért, illetve a szolgáltatásra vonatkozó pozitív visszajelzések miatt az ügy lezártáig az önkormányzat nem mondja fel a szerződést – közölték válaszukban.

Kifejtették azt is, hogy a cég az esetek óta korrigálta a hibákat: a Pais Dezső Általános Iskolában az ételek elkészítése és legkésőbbi fogyasztási ideje közötti időt maximum négy órára csökkentették, a kétséges laboreredményű tisztítószereket pedig lecserélték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.