Kiürülnek a nyitott táborok?

Egyre több menedékkérőnek sikerül átjutnia a mélységi határellenőrzésen.

Markotay Csaba
2016. 08. 04. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre jobban kiürítik a hatóságok a magyarországi nyitott menekülttáborokat, miközben az őrzött szállásokon csaknem telt ház van. A folyamat hetek óta tart. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai alapján elmondható, két hete a 300 férőhelyes körmendi táborban 25-en voltak, most kedden viszont már csak 17 migráns volt ott. Vámosszabadiban 216 férőhely van, ott két hete 160-an, jelenleg már csak 112-en vannak. A legnagyobb állomáson, Bicskén pedig ez idő alatt 121-gyel csökkent a menedékkérők száma. Némi emelkedés a kiskunhalasi nyitott táborban látható ugyan, de az az állomás is alig fél házzal üzemel. A röszkei és a tompai tranzitzónában pedig az 50 férőhely ellenére 14, illetve 15 menedékkérő van jelenleg. A zárt táborokban eközben zsúfoltság tapasztalható. Nyírbátorban a 105 férőhelyen épp 105-en vannak, Békéscsabán a 185 helyen 151-en, míg a kiskunhalasi őrzött szálláson az 500 férőhelyre 403 migráns jut jelenleg.

Közben rekordnagyságúra emelkedett azoknak a migránsoknak a száma, akiket a hatóságok a mélységi határellenőrzés július 5-i bevezetése ellenére sem tudnak a határ 8 kilométeres körzetében elfogni. A rendőrség honlapján szereplő adatok szerint kedden ez a szám 58 volt, ami az eltelt csaknem egy hónap legmagasabb értéke, bár a múlt hét végén is naponta tíz körül alakult ez a szám.

Ennél jóval többen vannak azok, akiket az említett sávon belül elfognak és visszavisznek a határzár szerbiai oldalára. Hétfőn például 165 illegális belépési kísérletből 140-et megakadályoztak, 25-en viszont átjutottak, akiket vissza kellett vinni a kerítéshez. Voltak persze ennél rosszabb arányok is, vasárnap például 131 kísérletből 57 volt a migránsok szempontjából sikeres. Átlagosan az illegális határátlépéssel próbálkozó migránsok negyede, sőt időnként a fele át tud jutni a magyar–szerb határon, és egyre többeket a mélységi határellenőrzés során sem tudnak elfogni.

Rövidesen Ausztria katonákat is küldhet a magyar–szerb határszakaszhoz, hogy segítse az illegális bevándorlók és az embercsempészek elleni küzdelmet. – Az erről szóló megegyezés augusztus végén várható – közölte tegnap Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter. Osztrák és szlovák rendőrök már segítik a határvédelmet a déli, magyar–szerb határszakaszon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.