Külhoniak mozgathatják a küszöböt

Akár jelentősen befolyásolhatják a határon túliak az október 2-i referendum érvényességi küszöbét.

Markotay Csaba
2016. 08. 04. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezerrel is módosíthatja a határon túli magyarok aktivitása az október 2-i népszavazás érvényességi küszöbét. Ez ugyanis a magyarországi és a határon túli magyarok névjegyzékének nagyságától függ, ha ennek a fele fölötti részvétel lesz, akkor érvényes a népszavazás, alatta pedig érvénytelen.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) legfrissebb adatai szerint a névjegyzékben 8 000 950 magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár, illetve 261 005 lakcímmel nem rendelkező, tehát külhoni állampolgár van. Így

8 261 955-en vannak a névjegyzékben, azaz az érvényességi küszöb most 4 130 978. Ennyi embernek kell szavaznia, hogy a referendum érvényes legyen. Csakhogy ez a szám folyamatosan mozgásban van. Ezt érdemben, illetve rövid idő alatt a nagykorúvá válások (a választójog megszerzése) és a halálozások (választójog elvesztése) nem befolyásolják, annál inkább a külhoni folyamatok.

Jóváhagyta az október 2-i népszavazás szavazólapjainak mintáit tegnap a Nemzeti Választási Bizottság; az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólap egyébként A5-ös méretű lesz. Ugyancsak tegnap egyhangúlag elutasította a testület az Európai Unióból való kilépésről szóló népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését. A kezdeményezést az Összefogás Párt elnökeként az a Szepessy Zsolt nyújtotta be, akit tavaly üzletszerűen elkövetett csalás miatt előzetes letartóztatásba helyeztek. Az elutasítás indoka az volt, hogy nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazás, és a kérdés alkotmánymódosításra is irányul, amiről szintén nem lehet referendum.

(M. Cs.)

Két év alatt 67 ezerrel emelkedett a névjegyzékbe vett határon túliak száma. A 2014-es választáson még csak 193 793 határon túli szerepelt a névjegyzékben, míg most több mint 261 ezer. Több mint 114 ezren Romániában, 29 ezren Szerbiában, 2100-an Németországban vannak közülük. Mivel vannak olyan országok, ahol tiltják vagy büntetik a kettős állampolgárságot, így az országonkénti felsorolás sem teljes. Ettől függetlenül a választásig még sokan feliratkozhatnak, de az is elképzelhető, hogy többen kikerülnek a nyilvántartásból. A külhoniak névjegyzéke ugyanis nem frissül automatikusan, ahogy a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgároké, és nem aktualizálják, ahogy a külföldön dolgozók névjegyzékét. A külhoniak esetében aki a 2014-es választásra vagy azóta regisztrálta magát, az 10 évig a jegyzékben marad. Így akár több ezer halott ember is szerepelhet rajta, hiszen a törlést csak saját vagy a hozzátartozók kérésére hajtják végre. – Arról az NVI-nél nem vezetnek külön nyilvántartást, hogy eddig hányan kérték levételüket a listáról – közölték érdeklődésünkre. Pedig ez, illetve a külhoniak jegyzékébe újonnan felvételt kérők száma az érvényesség szempontjából sorsdöntő lehet.

Noha a határon túliaknak nagy befolyása lehet az érvényességre, a külföldön dolgozók aligha rúghatnak labdába. Eddig 49 külképviseleten összesen 218-an kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe az október 2-i népszavazásra – derült ki a Nemzeti Választási Iroda lapunknak küldött adataiból. A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akiknek van magyarországi lakcímük, de a szavazás napján külföldön vannak. Ők kizárólag személyesen voksolhatnak, szemben a külhoni magyar állampolgárokkal, akik ugyan szintén a határon túl vannak a szavazás napján, de nekik nincs magyarországi lakcímük, és ők levélben adhatják le a voksaikat.

Az NVI tájékoztatása szerint a külképviseleti névjegyzékbe eddig Londonban kérte felvételét a legtöbb, 48 magyar. Brüsszelben 11-en, Stuttgartban és Bernben 10-en, Dublinban 9-en, New Yorkban pedig 8-an jelentkeztek be eddig. Sok helyen egyelőre egyetlen magyar állampolgár szerepel csak a névjegyzékben, például Washingtonban, Athénban, Pekingben, Szöulban vagy épp Moszkvában. A népszavazásig ez a szám nyilván emelkedni fog, és több ezren lesznek, akik a külképviseleteken voksolnak, ami ugyanakkor messze elmarad a határon túliak névjegyzékében szereplő, jelenleg mintegy 260 ezres számtól.

Persze az sem teljesen egyértelmű, hogy a kormánynak jó-e, ha eredményes lesz a kvótaellenes népszavazás. Akkor ugyanis kötelező olyan lépéseket tenni, ami megfelel a referendum eredményének, és nincs semmi mozgástér. Ha viszont mondjuk csak 3,5 millió ember megy el szavazni, akkor tud arra hivatkozni a kormány, hogy az emberek nagy többsége véleményt mondott, miközben azért marad valamennyi mozgástér is.

– Jó esély van arra, hogy érvényes lesz a kvótanépszavazás – írta az Index a portál megrendelésére készített közvélemény-kutatás alapján. Eszerint a referendumon a válaszadók 54 százaléka részt akar venni, és további 23 százalék azt mondta, még nem döntötte el, hogy részt vesz-e, míg 19 százalék nem akar elmenni. Ezt némileg árnyalhatja, hogy a telefonos kérdésre az emberek többnyire aktívabbnak mutatkoznak, mint a valóságban. Az viszont egyértelmű, hogy azok között, akik elmennének szavazni, döntő fölényük van a nemmel szavazóknak: ők tízszer annyian vannak, mint akik igennel szavaznának az „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” kérdésre. A Fidesz és a Jobbik szavazóinak többsége, 63, illetve 62 százaléka azt mondta, hogy elmegy szavazni és nemmel voksol. A DK szavazóinak 69 százaléka viszont nem megy el szavazni, ott tehát hatékony a bojkott. A szocialista szavazók teljesen megosztottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.