Még mindig tabu a szexuális felvilágosítás

Elképesztő tévhitek keringenek a gyerekek körében. Ingyenes alkalmazás segítene a tájékozódásban.

Kuslits Szonja
2016. 08. 05. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre korábban létesítenek szexuális kapcsolatot a fiatalok, manapság már a 18 évesek jönnek zavarba attól, hogy miképp viselkednek 13-14 éves iskolatársaik.

A törvényi szabályozás szerint egy 12 éves gyerek már létesíthet szexuális kapcsolatot; ez akkor nem büntetendő, ha a partner nem idősebb 14 évesnél, de a szülők többsége kizárja annak lehetőségét, hogy az ő gyermeke ilyen fiatalon érdeklődne a szex iránt.

Séllei Györgyi szexológus tanácsadó azonban lapunknak nyilatkozva arra mutatott rá: az egyik legnagyobb szülői és tanári melléfogás, ha azt mondják, az ő gyereküket nem érdekli a szex. Amit a testiségről tudni kell, azt a gyerekek nagyon gyorsan, már 8-10 éves korukban megtanulják, de a szájról szájra terjedő információk egy része kifejezetten káros. A felnőttek azonban nem akarnak beszélgetni a fiatalokkal, így gyakorlatilag cserbenhagyják a gyerekeket – tette hozzá a szakember.

A szexológus főként székesfehérvári általános és középiskolákban dolgozik, de Budapestre is többször hívták már. – Az iskolában gyakran mondják a felnőttek a 13-14 éves gyerekek esetében, hogy ez nem téma, nem érdeklődnek iránta a fiatalok. Találkoztam olyan iskolaigazgatóval, aki az intézményben tanuló diákokról azt mondta: az ő tanulói márpedig nem szexelnek. Ez óriási tévedés – hangsúlyozta Séllei Györgyi.

Saját testük működéséről a szakember szerint keveset tudnak a lányok, ezért fordulhatott elő például egy vidéki iskolában, hogy két VI. osztályos kislány is teherbe esett két VIII. osztályos fiútól. Séllei Györgyi szerint nagyon fontos, hogy hangsúlyozzák a gyerekeknek az óvszer kapcsán, hogy olyan, mint a biztonsági öv az autóban: sok bajtól kímélheti meg magát, aki használja. – A tabu elsősorban nem a gyerekek, hanem a felnőttek körében él. Mindenki egyetért abban, hogy erről beszélni kell, ám hogy ezt ki teszi, hol és milyen formában, az már nincs megválaszolva – mondta a szexológus.

A fiatalok tájékoztatásában sokat segíthet az a világon egyedülálló, ingyenes, magyar mobilalkalmazás, az androidos és Apple-készülékeken elérhető LoveInfo, ennek fejlesztését teljes egészében Langmár Bettina finanszírozta. Az ötletgazda és tulajdonos arról beszélt a Magyar Nemzetnek: a LoveInfo elsősorban a 12–22 éves korosztály számára készült, hasznos tanácsokkal, információval szolgál, illetve konkrét segítséget nyújt baj esetén. Az interneten keringő tévhiteket is igyekszik cáfolni. – Egy dunaújvárosi iskolából azzal hívtak fel, hogy a lányok szerint ha kólával irrigálnak, akkor nem eshetnek teherbe, míg egy másik lány úgy gondolta, ha a spirálfüzet spirálját helyezi fel magának, az használ a fogamzásgátlásban. De a gumi óvszer újrahasznosítását is sokan javasolják társaiknak – az ilyen és hasonló tévhiteket is igyekszünk eloszlatni – mondta Langmár Bettina.

A legnagyobb baj szerinte az, hogy bár segítő szándékkal készítették az alkalmazást, nagyon kevesen tudnak létezéséről, és például a székesfehérvári iskolaigazgatók többsége elutasította, hogy plakáton hirdessék az intézményben. Pedig baj esetén is hasznos lehet az applikáció: a felhasználók megtalálhatják a hozzájuk legközelebbi orvosi rendelőt, illetve azokat a szakrendeléseket, szolgálatokat, ahová a problémájukkal fordulhatnak. Ez lehet nőgyógyászat, bőr- és nemibeteg-gondozó, ingyen hívható lelki és drogsegélyszolgálat, vagy akár babamentő inkubátor, családvédelmi szolgálat.

Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya egészségfejlesztési osztályának vezetője, aki szintén részt vett a LoveInfo kidolgozásában, kérdésünkre elmondta, szinte az összes megyében dolgozik két-három olyan szakember, aki az iskolákban is tart felvilágosítóórákat. Fejér megyében a nyolc járásból mindössze kettőben tudnak rendszeresen ilyeneket tartani, és ott is csupán az iskolák felére jut elég idő. – Abból, hogy Magyarországon máig van négy-ötezer, 18 évesnél fiatalabbakat érintő abortusz (és ugyanennyi gyermek meg is születik), világos, hogy a témával igenis foglalkozni kell. Ez a tendencia ráadásul nem romlott ugyan, de nem is javult az elmúlt 15 évben – mondta Pásztor László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.