NBH–Political Capital: megszűnt a nyomozás

A Központi Nyomozó Főügyészség megszüntette a nyomozást a megbízási szerződések ügyében.

MTI
2016. 08. 05. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KNYF az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében felidézte: az ügyben Tényi István 2015. december 22-én tett feljelentést. Ennek lényege az volt, hogy a Political Capital elemző és tanácsadó céggel 2010 előtt kötött szerződések alapján a volt NBH a Magyarországon közzétett szélsőséges véleményekkel kapcsolatban készített elemzésekért 190 millió forintot fizetett ki a társaságnak annak ellenére, hogy a munkát a hivatal saját erőből is el tudta volna végezni.

A tárgykörben a bíróság minősített eljárás keretében korábban jogerős ítéletet hozott, így mivel a cselekményt már jogerősen elbírálták, a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya az elrendelt nyomozás megszüntetéséről határozott – írták a közleményben.

Az ügy azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a Magyar Idők februárban az önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult, kérve, elektronikus másolatban küldjék meg az NBH és a Political Capital között létrejött szerződéseket, a szerződésekhez kapcsolódó teljesítésigazolásokat és azok mellékleteit. Az Alkotmányvédelmi Hivatal azonban elutasította az adatigénylést.

Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke február 23-án a testület ülése után azt mondta, felülvizsgálják, hogy kikérhetők-e, illetve nyilvánosságra hozhatók-e a dokumentumok. A Magyar Hírlap március 12-én közölte a feljelentő Tényi Istvánra hivatkozva, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság az NBH és a Political Capital közötti szerződések ügyében.

Kormánypárti politikusok politikai kifizetőhelynek nevezték a céget, amely visszautasította a vádakat. A Political Capital érthetetlennek nevezte, hogy a „Fidesz-tag Tényi István egy olyan ügyben kezdeményezett feljelentést, melyben 2014 őszén – sajtóbeszámolók szerint – már jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy semmilyen jogsértés nem történt”.

A Magyar Idők április 14-én részletes információkat közölt az Alkotmányvédelmi Hivatal által a nem sokkal korábban nyilvánosságra hozott Political Capital-tanulmányokból. Erre reagálva az elemző cég azt írta, már hét éve kérték az NBH-nak készített, „politikai játszmák miatt” 2027-ig titkosított munkáik teljes nyilvánosságát, az iratok közlése azonban nem teljes, az azokról szóló egyes nyilatkozatok pedig „szándékosan félrevezetőek”.

Molnár Zsolt (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a testület április 21-i ülését követően jelezte, tényfeltáró bizottság fogja vizsgálni a PC és az NBH közötti szerződéseket, dokumentációkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.