Nem dönthetünk arról, hogy maradjunk-e az EU-ban

Az NVB nem hitelesítette az EU-ból kilépésről szóló népszavazási kezdeményezést.

MTI
2016. 08. 03. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszavazási kezdeményezést az Összefogás Párt elnökeként Szepessy Zsolt nyújtotta be, a kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból?” Az NVB egyhangú döntéssel határozott a hitelesítés megtagadásáról. Az NVB határozata ellen 15 napon belül jogorvoslattal lehet élni a Kúriánál.

Patyi András, a testület elnöke jelezte: a kérdés a csatlakozási szerződésre vonatkozik, amely nemzetközi szerződés, és arról – az alaptörvény rendelkezése értelmében – nem lehet népszavazást tartani. Emellett az alaptörvény több helyen rendelkezik az ország EU-s tagságáról, ezért a kérdés burkolt alkotmánymódosításra is irányul, amelyről szintén nem lehet népszavazást tartani.

Egyébként a magyar közvélemény bennmaradáspárti, ez és sok más egyéb a Závecz Research kutatásából derült ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.