Népszavazás: csak nyerhet a Fidesz

Nehezen tud rosszul kijönni a Fidesz a kvótaellenes népszavazásból. Szakértőket, politológusokat kérdeztünk.

Markotay Csaba
2016. 08. 06. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár érvényes, akár érvénytelen lesz a kvóta elleni október 2-i népszavazás, abból a Fidesz győztesen fog kikerülni. Egyedül az lenne kockázatos a kormánypártoknak, ha a saját szavazótáboruknál, másfél-két milliónál kevesebben vennének részt a referendumon. Ez viszont nehezen képzelhető el, különösen úgy, hogy a Jobbik is a voksolásra és nem szavazatra buzdít, továbbá nyilván lesznek olyan szocialista vagy más baloldali ellenzéki szavazók, akik ugyancsak részt vesznek a referendumon – mondták a lapunk által megkérdetett szakértők.

– Bármi lesz is az eredmény, nincs semmilyen nemzetközi következménye az októberi népszavazásnak. Ez belpolitikai hatalmi kérdés. Lényegében annak eldöntéséről van szó, hogy a kormány vagy az Országgyűlés döntsön-e – hívta fel rá a figyelmet Feledy Botond külpolitikai szakértő. A kérdés ugyanis úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Vagyis a kérdés az, hogy egy tagország hogyan hatalmazza fel a brüsszeli tárgyalódelegációját, és az ottani döntéshez elég legyen-e a kormány hozzájárulása, vagy parlamenti felhatalmazás is kelljen. Erre többféle megoldás létezik Európában: van, ahol az állam- vagy kormányfők kötött mandátummal érkeznek az Európai Tanács ülésére, van, ahonnan szabaddal.

Feledy Botond feltette a kérdést: mi van akkor, ha az Országgyűlés megadja a felhatalmazást? Vagy ha nem kötelező, hanem önkéntes a betelepítés? Szerinte ebből is látszik, hogy a kérdésnek nagyon sokféle értelmezése lehet, sok a kiskapu, ami pedig nagy mozgásteret hagy a kormánynak még érvényes népszavazás esetén is.

– A Fidesznek egyértelműen az a célja, hogy érvényes legyen a referendum, azaz több mint 4,1 millióan szavazzanak. Ez a kampány intenzitásából is jól látszik – fogalmazott lapunknak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. Szerinte erre megvan az esély, ugyanakkor ha valamivel alatta marad a részvétel, az sem feltétlenül baj a kormánypártoknak. „A Fidesz nehezen tud rosszul kijönni ebből” – tette hozzá. Jogilag egyébként értelmetlen a kérdés, hiszen semmilyen jogi cselekvés nem következik a népszavazási kérdésből. Olyan általános érvényű terv pedig jelenleg nincs Brüsszelben a migránsok áthelyezésére, amire a kérdés utal. Sőt, Brüsszelnek, azaz az Európai Bizottságnak nincs is döntési joga ebben a kérdésben, a legutóbbi javaslat, amiről az Európai Tanácsban döntést még nem is hoztak, tisztán önkéntes áttelepítésről szólt. Politikailag viszont van hatása a népszavazásnak, mind belpolitikai, mind nemzetközi szinten, és utóbbit tekintve az sem mellékes, hogy a brexit után minden ilyen referendum destabilizáló lehet az Európai Unióra nézve – mondta Juhász.

Ugyancsak különválasztotta a közjogi és a politikai érvényesség kérdését Kiszelly Zoltán politológus. Mint kifejtette, a közjogi érvényesség, tehát ha több mint 4,1 millió ember elmenne szavazni, óriási siker lenne a Fidesznek, mert a rendszerváltás óta nagyon kevés népszavazás lett eredményes. Viszont az sem jelent egyáltalán kudarcot, ha „csak” kétmillió embert sikerül elvinni, hiszen a résztvevők nagy többsége nyilván a nemre fog szavazni. Hozzátette, hogy a kvótával szemben már most működik egy „csendes szabotázs”, hiszen az uniós tagállamok között mindössze 4-5 olyan ország van, ahol támogatják a menedékkérőkre vonatkozó kötelező kvótát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.