Óriásbírságot kapott a sebvarrókartell

Kórházi közbeszerzési eljárásokban osztotta föl egymás közt a piacot öt vállalkozás. 270 milliójuk bánja.

SzE
2016. 08. 05. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kartellügynél a GVH olyan közbeszerzési eljárásokat vizsgált, amelyeket a kórházak 2011–2014 között sebészeti varróanyagok és varrógépek beszerzésére írtak ki. Utóbbiak olyan orvostechnikai eszközök, amelyeket a műtőkben használnak különböző operációkhoz. Az eljárás alá vont vállalkozások mind fogyasztói egészségügyi termékek és eszközök forgalmazásával foglalkoznak, döntően pedig lefedik a hazai sebészeti varróanyag- és varrógéppiacot.

A tiltott egyeztetésben a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft., a Chirmax Hungary Kereskedelmi Kft., a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft., a SurgiCare Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Variomedic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vett részt, de büntetést nem mind kapott.

Maga az eljárás a Johnson & Johnson Kft. engedékenységi kérelme alapján indult 2013-ban: a GVH ezt követően vizsgált meg több mint 30 közbeszerzési eljárást. A hatóság arra volt kíváncsi, hogy az ajánlattevők kartelleztek-e a sebészeti termékekkel kapcsolatos tenderek során. A versenyhivatal ilyen jellegű jogsértést a Zala Megyei Kórház tervezett 2011-es varróanyagtenderénél, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 2012-es varróanyagtenderénél, a Pécsi Tudományegyetem 2012-es varróanyagtenderénél és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 2012-es varróanyag-beszerzési tenderénél állapított meg.

A jogsértések miatt a GVH a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft.-re valamivel több mint 100 milliós, a Chirmax Hungary Kereskedelmi Kft.-re 14 milliós, a SurgiCare Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re 47 milliós, a Variomedic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re pedig 106 milliós bírságot szabott ki. A Johnson & Johnson Kft. mentesült a bírság alól, így több mint 115 millió forintos büntetést úszott meg. A hatósági kegyelem oka az volt, hogy a jogsértésről a cég engedékenységi kérelme miatt szerzett tudomást a GVH. A Johnson & Johnson Kft.-n kívül az eljárás során a Chirmax Hungary Kereskedelmi Kft. és a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft. nyújtott be engedékenységi kérelmet, erre tekintettel a két cég 30, illetve 20 százalékos bírságcsökkentésben részesült.

Az engedékenységi kérelem benyújtásának különös jelentősége lehet a közbeszerzési kartellek esetében, mert a GVH-val történő együttműködés jelentős hatással van a versenyfelügyeleti eljárásban kiszabandó bírságra, sőt, a kartellezés miatt esetlegesen megindított büntetőeljárásban is lényegesen kedvezőbb helyzetbe kerülnek az engedékenységi kérelmet benyújtó cégekhez kapcsolható személyek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.