Továbbra is titkolják a kampányköltségeket

A Kúria szerint nem jogsértő a kormány népszavazási tájékoztató akciója.

Markotay Csaba
2016. 08. 30. 7:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a kampány pontos költségeiről a tájékoztató akció végeztével, a teljesítésigazolások aláírása után tud tájékoztatást adni, a vonatkozó törvényi előírások szerint – ezt válaszolta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Fodor Gábor írásbeli kérdésére, miután a független képviselő a kampány költségeiről érdeklődött. Az államtitkár újfent felemlegette a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány hirdetési költségeit, amely szerinte 84 milliárd volt. Ez a válasz rendszeresen előkerül, amikor a mostani népszavazási kampány nehezen átlátható költéseiről érdeklődnek a kormánynál. Lapunknak legutóbb júliusban válaszolta azt a tárca, hogy a végleges költségekről a tájékoztató akció végén adnak információt, egyébként pedig az akciót abból a kommunikációs keretszerződésből fizetik, amely megtalálható a tárca honlapján. Csakhogy az említett hárommilliárdos szerződésből sem látni, hogy erre a kampányra mennyit költenek, ráadásul nehezen hihető, hogy ez az összeg elég lenne akkor, amikor hónapok óta tele vannak a közterületek a kormányzati plakátokkal, és a nyomtatott és elektronikus sajtó egy részében is folyamatos a „tájékoztató kampány”. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a napokban azt mondta, hogy mivel közpénz felhasználásáról van szó, kérésre ki kell adni a kvótaellenes népszavazás kampánypénzeinek részletes felhasználását.

A Kúria egyébként tegnap – helybenhagyva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát – kimondta, hogy nem jogsértő a kormány népszavazási kampánya. Az NVB-hez az MSZP alelnöke, Nemény András fordult a kormány „Tudta? Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni” plakátjának és hirdetéseinek szövege miatt. Kifogásolta, hogy a kampányban a kormány legfeljebb semleges pozíciót foglalhatna el, ráadásul szerinte valótlanságokat is állítanak a betelepítésről. A felülvizsgálati kérelmet azonban a Kúria elutasította. – A kifogásolt reklámmal a kormány politikai véleményét fejti ki, azért, hogy a választópolgári akaratot befolyásolja – érvelt az NVB, a Kúria szerint helyesen.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke bejelentette: pártja szeptember 2-tól önálló, a többi ellenzéki párttól független, egy hónapos népszavazási kampányra készül, amelynek során végig arra buzdít majd, hogy a szavazók maradjanak távol a referendumtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.