Vasárnapi boltzár más formában?

Ismét piacbefolyásoló lépésekre készül a kormány a kiskereskedelemben.

Markotay Csaba
2016. 08. 05. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre semmiféle részletet nem ismerünk – mondta lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azzal kapcsolatban, hogy a kormány újabb, piacbefolyásoló intézkedéseket tervez a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében. Vámos György elmondta, helyesnek tartják, ha a kormány járulékkedvezményekkel védi a hazai kisvállalkozásokat, segíti a versenyhátrányuk csökkentését. De ha mindezt a multik adminisztratív korlátozásával akarják elérni, az nem jó folyamat, és ettől még a kicsik hátránya megmarad. A nemzetközi láncokat érintő szabályokat pedig az EU úgyis vizsgálni fogja – tette hozzá.

Az „újszerű előírásokat” tartalmazó javaslatok várhatóan ősszel kerülnek a kabinet elé – mondta a Magyar Időknek Szatmáry Kristóf. A Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa ugyanakkor semmilyen konkrétumot nem árult el a piacbefolyásoló lépésekkel kapcsolatban. Mindössze annyit mondott, a kormány indokoltnak tartja, hogy újabb piaci intézkedésekkel tovább csökkentse a hazai vállalkozások versenyhátrányát a kiskereskedelemben. A közeljövőben napirendre kerülhetnek olyan ágazati előírások, amelyek megoldják egyebek mellett a munkaerő elvándorlása és a szakemberhiány miatti problémákat is a nagyáruházakban.

– Ha szükséges, az állam több területen beavatkozik a piaci folyamatokba a fogyasztók kényelme, a munkavállalók érdekei, a kiskereskedelem és a nemzetgazdaság fejlődése érdekében – mondta mindenféle konkrétum említése nélkül a fideszes politikus. Úgy fogalmazott: az újabb intézkedések alapjául „a vasárnapi boltzárral egy időben született korlátozó rendelkezés sikere, a multiláncok tisztességesebb adófizetésre ösztönzése szolgál, mivel a bezárás miatti fenyegetettség hatására a láncok idén pozitív eredményeket jelentettek”. (Az akkor elfogadott szabály alapján két egymást követő évben nem lehet egy lánc veszteséges, különben a bezárást kockáztatja.)

Szerettük volna megtudni, pontosan milyen lépések várhatók; a Miniszterelnökségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy amíg kormányülésen nem születik döntés a tervezett intézkedésekről, addig nem tudnak végleges választ adni. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a munkavállalók érdekében az elképzelések között szerepel-e például a bérpótlék emelése, illetve a plusz vasárnapi pihenőnap bevezetése, azt írták, már 2010 előtt is probléma volt a szektorban a munkaerőhiány, ez nem új keletű dolog. Ám a kialakult helyzeten maguk a kiskereskedelmi cégek is sokat javíthatnának, hiszen épp a napokban lehetett hallani arról, hogy a cégek némelyike komoly béremelést hajt végre, de többet tehetnének a munkavállalók fizikai terheinek csökkentéséért is – közölték.

A bérpótlék és a plusz pihenőnap ügyében egyébként – amelyek nyilván erőteljesen hatnak a munkaerő elvándorlására – épp a kormány nem akar egyelőre tárgyalni az érdekvédelmi szervezetekkel, és legkorábban ősszel lehet ebben az ügyben egyeztetés. Ráadásul ha lesz is bármilyen változtatás, az csak 2017. január eleje után képzelhető el – ezt tette egyértelművé a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma nyár eleji ülésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.