A kormány támogatja Eörsit

Lázár János szerint a liberális politikus a legkisebb rossz.

Velkei Tamás
2016. 09. 02. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány támogatja Eörsi Mátyás jelölését – jelentette be tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A DK-s Eörsi Mátyás a legkisebb rossz a többi diplomáciai jelölt közül, tette hozzá a tárcavezető. Eörsit – aki 1990-től 2010-ig szabad demokrata országgyűlési képviselő volt – a kormány jelölte a Demokráciák Közössége nevű szervezet főtitkári posztjára.

Támogatásával kapcsolatban kerestük Eörsi Mátyást, aki közölte: annyi mindent mondott már ebben az ügyben, hogy nem szeretne többet hozzátenni, lapunknak pedig különben sem kíván nyilatkozni. – A kritikusok inkább azt nézzék, hogy kötök-e elvtelen kompromisszumot, mondok-e olyat, ami nincs összhangban az eddigi nézeteimmel – szögezte le korábban a Figyelőnek adott interjújában.

– Ezzel a döntéssel nemcsak az a baj, hogy az SZDSZ már nincs ugyan, de az „eszdéeszizmus” él és virul, hanem legfőképpen az, hogy visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket az Eörsi-félék a magyarsággal szemben elkövettek. Ennek okán ezúton szeretném bejelenteni ezzel kapcsolatos egyet nem értésemet, sőt tiltakozásomat – mondta a kinevezés terve kapcsán Kövér László házelnök a Heti Válasz hasábjain. Eörsi ügyvédi irodájában egyébként hosszú éveken át együtt dolgozott Bauer Miklóssal, aki az Államvédelmi Hatóság tisztjeként is tevékenykedett, s kihallgatáskor gyakran alkalmazta a körömletépés módszerét.

Szijjártó Péter külügyminiszter az Indexnek azzal indokolta a kinevezés támogatását, hogy Eörsi egyébként is Varsóban, a Demokráciák Közössége nemzetközi szervezetnél dolgozik mint főtitkárhelyettes.

Eörsi Mátyás nem az első, akit az utóbbi időben a diplomáciai pályára állít a Fidesz. Az a Hetesy Zsolt lesz az új nagykövethelyettes a washingtoni magyar követségen, aki 2002 és 2007 között a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, később pedig a hírszerzést vezette. Veres János volt szocialista pénzügyminiszter felesége, Dobolyi Alexandra (aki egykor szocialista európai parlamenti képviselő is volt) Magyarország moldvai nagyköveti székének várományosa. Kóka János ex-SZDSZ-es miniszter pedig külügyi delegációkban vett részt Szingapúrban és Szaúd-Arábiában, míg Ertsey Katalin (LMP) beosztott diplomataként fog dolgozni a prágai nagykövetségen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.