Anyjuk nevén múlott a voksuk

A Kúria kimondta, jogsértő volt a kormány határon túli magyaroknak küldött levele.

Markotay Csaba
2016. 09. 30. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is magas az érvénytelen szavazási csomagok aránya a külhoniak által visszaküldött levélszavazatoknál, amelyek csaknem felét már ellenőrizték – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból. Eszerint már több mint 77 ezer levélszavazat érkezett be a választási irodához, amelyből szerdáig 32 254-et vizsgáltak át. Az ellenőrzés során azt figyelték, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, az tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, és az utóbbi le van-e ragasztva. Kiderült, hogy a szavazási iratok majdnem 18 százaléka, 5700 csomag érvénytelen volt – tehát a szavazatszámlás eredményébe ezek nem számítanak bele. (A voksokat tartalmazó kisebb borítékot vasárnap bontják fel, és érvénytelen szavazat még azok között is lehet.)

Úgy tudjuk, elsősorban az „anyja neve” rovatnál hibázhattak a külhoniak. Itthon ugyanis ilyenkor a leánykori nevet kell feltüntetni, csakhogy sok országban nem ez a bevett gyakorlat. Más országokban előfordul, hogy az anyja nevénél az „aktuális” nevet kell beírni, tehát ha az édesanya férjezett, akkor azt. Mivel levélszavazás először – és eddig egyedüliként – a 2014-es parlamenti választásokon volt (sem az önkormányzati, sem az EP választáson nem szavazhattak így), ezért nehéz a korábbi trendekkel összevetni ezt a típusú érvénytelenséget. Tény azonban, hogy a 2014-es országgyűlési választások idején is nagyjából 20 százalék volt az érvénytelenség ebben a körben.

A választói névjegyzéket ma délután négykor zárják le – számoltunk be korábban –, utána, várhatóan szombaton, húzza meg a Nemzeti Választási Iroda az érvényességi küszöböt. A névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint 50 százalékának kell érvényesen szavaznia.

– Jogszabálysértő a kormány külhoniaknak küldött levele – állapította meg tegnap a Kúria, megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság döntését. A bíróság szerint a kormány olyan adatbázist használt a levelek kiküldéséhez, amelyre nem lett volna joga, ezért eltiltotta a további jogszabálysértéstől. Ennek viszont túl sok gyakorlati jelentősége nincs, hiszen az említett leveleket már kiküldték. A kormány a Kúria határozatára azzal reagált, hogy a döntést tiszteletben tartja, de megjegyezte, a külhoni magyaroknak küldött tájékoztató levél küldésekor a rá vonatkozó törvényeket betartotta.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón egyébként arról beszélt, az október 2-i népszavazás nem pártügy, hanem nemzeti ügy, ezért mindenkit arra kér, éljen a népszavazás lehetőségével. Orbán Viktor ugyanakkor azt mondta a Katolikus Rádiónak, inkább érzelmileg van jelentősége annak, hogy érvényes lesz-e a vasárnapi kvótareferendum. Politikai értelemben a részvételnek nincs jelentősége – tette hozzá.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elsőfokú, tiltó döntése ellenére is megtartja a vasárnap délutánra tervezett, „Állj ki az erőszakmentes Magyarországért!” elnevezésű Kossuth téri rendezvényét. Szabó Tímea társelnök azt mondta, nem választási nagygyűlést, hanem egy olyan rendezvényt tartanak, amelyen nemet mondanak a gyűlölet- és félelemkeltésre. Szerinte az NVB a „Fidesz csicskája”, amely fals jogi indokokra hivatkozva próbálja betiltani a megmozdulást. Az NVB azért hozott tiltó határozatot, mert szerintük választási gyűlésről lenne szó, annak megtartását pedig a népszavazás napján tiltja a törvény. A szocialisták már lemondták saját, szintén vasárnapra tervezett családi napjukat, helyette szombat délelőtt tiltakozó megmozdulást tartanak a Nemzeti Választási Bizottság épületénél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.