Az ellenzéket nem érdekli Kósa levele

„Elektromos kerítésvédelmi rendszerrel” épül majd az újabb határzár.

Katona Mariann
2016. 09. 15. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok válaszra nem számíthat a Fidesz frakcióját vezető Kósa Lajos, miután nyílt levélben kérte a parlamenti képviselőcsoportokat, hogy buzdítsanak részvételre az október 2-i kvótaellenes népszavazáson. A Magyar Nemzet megkeresésére egyedül az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan jelezte, hogy válaszolni fognak a kormánypárti politikusnak, ám azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan mit.

A Jobbiknál kérdésünkre azt mondták, hogy pártjuk eddig is a népszavazáson való részvételre és a nem szavazat leadására buzdított, habár. Pál Gábor sajtófőnök egyúttal megismételte Vona Gábor pártelnöki hétfői parlamenti szavait, miszerint Orbán Viktor hazárdjátékot játszik a népszavazással, hiszen ha nem lesz érvényes, Brüsszelnek papírja lesz róla, hogy jogi értelemben Magyarország nem utasítja el a kvótákat. Érvénytelen népszavazás esetén tehát Orbán Viktornak le kell mondania.

Az LMP-s Szél Bernadett lapunknak arról beszélt, egyáltalán nem befolyásolja álláspontjukat Kósa Lajos levele; az ellenzéki párt tartja magát ahhoz, hogy a kvótáról szóló népszavazás „Habony Árpád politikai boszorkánykonyhájában” kitalált ötlet. Azt ugyanakkor a választókra bízzák, hogy részt vesznek-e a népszavazáson.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) viszont 21 civil szervezettel közösen a népszavazás érvénytelenítéséért harcol, mert szerintük a kérdés értelmetlen. Egyes civil szervezetek munkatársai ezért érvénytelenül fognak szavazni, míg mások bojkottálják a „menekültellenes kényszernépszavazást”.

Közben továbbra sem tudni semmi részletet az illegális bevándorlás megállítása érdekében a szerb–magyar határra tervezett második kerítésről. Pintér Sándor belügyminiszter – az MSZP-s Harangozó Tamás írásbeli kérdésére – csak annyit közölt, hogy egy második kerítés épül ki, amely „elektromos kerítésvédelmi rendszerrel kerül megerősítésre”. A parlament honlapjára felkerült válaszban konkrétan nem fejtette ki, hogy ez mit jelent; vélhetően egy olyan berendezést, amely érzékeli, ha a kerítést valahol megpróbálják átvágni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.