Az NVB szerint jogsértő, de nem marad el a tüntetés

A PM ennek ellenére megtartja vasárnapi rendezvényét, az MSZP inkább lemondja a sajátját.

MNO
2016. 09. 28. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz egy magánszemély és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke magánszemélyként fordult kifogással. Mindketten arra hivatkoztak, hogy a PM által október 2-ára a Kossuth térre Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel meghirdetett rendezvény választási gyűlés, ilyet pedig a választási eljárási törvény szerint a szavazás napján már nem lehet tartani.

Az NVB 9 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében kimondta: a bizonyítékok alapján már most megállapítható, hogy a rendezvény egyértelműen választási gyűlésnek tekinthető. Meghirdetésével a szervezők megsértették az előírást, hogy a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, valamint megsértették a választás tisztaságának megőrzésére, az esélyegyenlőség biztosítására, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket is. A bizottság ezért határozatában felhívta a szervezőket, hogy tartózkodjanak a választási gyűlés október 2-ai megtartásától, és eltiltotta őket a további jogsértéstől.

A jogsértést megállapító határozat ellen szavazott Fábián Adrián Országgyűlés által választott tag, Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja. Utóbbi a vitában azzal érvelt, hogy a PM arra hívja fel az állampolgárokat, maradjanak távol a népszavazástól, viszont menjenek el a tüntetésre, a kettőt pedig véleménye szerint „nem szerencsés összemosni”.

Az NVB határozata nem jogerős, öt napon belül lehet jogorvoslattal élni ellene a Kúriánál.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke az MNO-nak elmondta, hogy nem értenek egyet az NVB jogértelmezésével, ezért a Kúriához fordulnak. „A tüntetést a gyülekezési törvény szabályai szerint bejelentettük, a rendőrség pedig engedélyezte. A demonstrációnak nem témája a népszavazás, hiszen az erőszakmentesség miatt gyűlünk össze” – fogalmazott, hozzátéve, hogy megtartják a vasárnapi rendezvényt.

Az MSZP nem tartja meg a kvótareferendum napjára, október 2-ára a fővárosi Vörösmarty térre tervezett családi napját, egyrészt azért, mert nem szeretné, ha a Fidesz egy \"jogsértőnek titulált\" szocialista rendezvénnyel indokolná a népszavazás esetleges kudarcát, másrészt azért, mert szolidaritást vállal a Párbeszéd Magyarországért párttal (PM), amelynek ugyancsak vasárnapra tervezett eseményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jogsértőnek minősítette.

Az MSZP szerint az NVB \"a Fidesz megrendelésére\" tiltotta be a PM rendezvényét, ugyanakkor az MSZP Vörösmarty téri eseménye ügyében péntekre halasztotta a döntést. Úgy fogalmaztak: \"a Fidesz választási irodájaként működő\" NVB ismét politikai döntést hozott.     

Álláspontjuk szerint a bizottság azt akarja, hogy az MSZP-nek már ne maradjon ideje megtámadni a független bíróságon a \"borítékolható\" pénteki döntést.

Közölték: az MSZP nem asszisztál ahhoz, hogy a Fidesz \"a kormánypártot szolgáló\" választási szervet felhasználva, utólag egy jogsértőnek titulált MSZP-s rendezvény megtartásával indokolja a népszavazás kudarcát. 

Az MSZP ugyanakkor szombat délelőttre tiltakozó megmozdulást szervez a Nemzeti Választási Bizottság épületéhez. Azt írták: a demonstrációra az MSZP meghív minden olyan demokratikus ellenzéki pártot, amely tiltakozni kíván a \"választási szervek fideszes kézi vezérlése\" és az ellenzéki népszavazási kezdeményezések, rendezvények \"ellehetetlenítése\" ellen

 

A Nemzeti Választási Bizottság más ügyben is határozott: álláspontjuk szerint nem sértett törvényt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt azzal, hogy a csepeli Szent Imre tér hirdetőtábláira plakátokat ragasztott ki; ezért elutasították Borbély Lénárd XXI. kerületi polgármester kifogását. A csepeli polgármester azért nyújtott be kifogást, mert szerinte a párt önkormányzati kerítésen helyezett el plakátokat, a tulajdonos hozzájárulása nélkül. Az NVB azt állapította meg, hogy a plakátokat nem kerítésre, hanem hirdetőtáblákra helyezték ki, ezt pedig kampányidőszakban nem tiltja semmi.

A testület a határozatát egyhangúlag, 12 igen szavazattal hozta meg. Az NVB határozata nem jogerős, öt napig lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Egy harmadik ügyben is döntött a Nemzeti Választási Bizottság. Határozata szerint nem sértett törvényt a kaposvári önkormányzat, amikor plakátokon az október 2-ai népszavazáson való részvételre hívta fel az ott élőket.

A testülethez érkezett kifogás szerint a kaposvári önkormányzat megsértette a törvényt azzal, hogy a helyieket a vasárnapi referendumon való részvételre hívta fel.

Az NVB szerdai ülésén 9 igen és 3 nem szavazattal meghozott határozatát azzal indokolta, hogy az alaptörvény szerint az önkormányzatokat a helyi közügyekkel kapcsolatban autonómia illeti meg. A testület szerint az önkormányzat a plakátok közzétételével – azzal, hogy a választópolgárokat részvételre buzdítja rajtuk – a közvetlen demokrácia kiteljesedését segíti elő, ezt pedig nem tiltja sem a választási eljárási törvény, sem  a népszavazási törvény. A választási bizottság határozata szerint továbbá a népszavazási kampányban – szemben a választási kampánnyal – ahogyan a kormányra, úgy az önkormányzatokra sem vonatkozik az, hogy semleges magatartást kell tanúsítaniuk.

A határozati javaslattal szemben szavazók ugyanakkor azzal érveltek, hogy az önkormányzati autonómia a helyi népszavazási ügyekre vonatkozik, de az országosra már nem, tehát az országos népszavazás nem tekinthető helyi ügynek. Álláspontjuk szerint továbbá a helyi választási irodák feladata a tájékoztatás, nem pedig az önkormányzatoké.

Az NVB határozata nem jogerős, öt napig lehet jogorvoslattal élni vele szemben a Kúriánál.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.