Bizalmatlanok a családok

A fiatalok attól félnek, eltörölhetik a gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket.

Kuslits Szonja
2016. 09. 08. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nagyon alacsony a gyermekvállalási hajlandóság az országban a kormány által bevezetett családi adó- és otthonteremtési kedvezmény ellenére. Ennek oka az lehet, hogy az emberek még nem bíznak abban, a kedvezmények valóban tartósak lesznek, akár 10-15 év múlva is számíthatnak rájuk, és nem a pártpolitikától függnek – jelentette ki lapunk kérdésére Székely András, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselője. A mozgalmat még Kopp Mária orvos, pszichológus indította útjára, és azért küzdenek, hogy a családok ne csak tervezzék a gyermekeket, hanem valóban meg is szülessenek. Székely András szerint a családoknak biztosnak kellene lenniük abban, hogy a támogatások rendszere akkor sem változik, ha átalakul a politikai paletta. Ez a kiszámíthatóság elengedhetetlen.

Ahogy arról lapunk tegnap beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei év első felében mindössze 43 594 gyermek született, ez 1,8 százalékkal (799 fővel) elmarad a 2015-ös azonos időszaktól. Áprilisban és májusban regisztrálták a mélypontot, ekkor a születések száma 5,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Székely András ezzel kapcsolatban arról beszélt lapunknak, hogy a rövid távú adatokból még nem lehet hosszabb távon következtetni, elképzelhető ugyanis, hogy még a mostaninál is jelentősebb mértékben csökkent volna a gyermekszületések száma, ha nem lépnek életbe a már említett kedvezmények.

– Abban, hogy kevesebb gyermek születik, szerepet játszik az is, hogy csökken a szülőképes korú nők száma. Ezt is figyelembe kell venni, hiszen elképzelhető, hogy bár növekszik a szülési hajlandóság, azért nem születik annyi gyermek, mert kevesebb a 25–35 év közötti nő – fejtette ki. A családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) és az adókedvezményekkel kapcsolatban megjegyezte azt is: ezek nem feltétlenül érintenek mindenkit, az ilyen és ehhez hasonló intézkedések ugyanis általában csak egy részét találják el a megcélzott népességnek.

Az ügyben kerestük a KSH népesedési statisztikai osztályát is, ahol azt közölték: hosszabb idő kell ahhoz, hogy egyértelműen látszódjon, milyen hatásai vannak egy-egy intézkedésnek. A szakértő szerint mindig is voltak ingadozások a születésszámban, a legkevesebb gyermek az elmúlt tíz év során 2011-ben született. 2012-ben 90 ezer fölött volt az élve született babák száma, 2013-ban 88 600-ra csökkent, majd 2014-ben és 2015-ben ismét kis növekedés volt tapasztalható, vagyis állandó az ingadozás.

A KSH kiadványa szerint a házasodási kedv ugyanakkor a 2009. és 2010. évi mélypont óta töretlenül nő: 2016 első hat hónapja során 21 921 házasságot kötöttek, ez pedig már 19 százalékkal (3511-gyel) több, mint egy évvel korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.