Várat magára a baby boom

Bár nőnek a keresetek és épülnek az új lakások, egyre kevesebb gyerek születik Magyarországon.

2016. 09. 07. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a népességfogyás csökkenése és a gyermekvállalás ösztönzése érdekében tett kormányzati intézkedések, nemhogy nem nőtt, de csökkent a születések száma a múlt év azonos időszakához képest. Bár az Orbán-kormány által bevezetett, gyermekek után járó adókedvezmény vagy a használt és új lakásra is járó, megemelt összegű otthonteremtési kedvezmény is egyre erősebben érezteti hatását a jövedelmeken, és egyértelműen javul a háztartások helyzete, ez egyelőre nem járt együtt a gyermekvállalási kedv várt és remélt növekedésével. Ez a következtetés vonható le a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunk által megismert friss kiadványából, amely a 2016. esztendő első fél évére jellemző statisztikai adatokat elemzi.

Az idei év első felében ugyanis mindössze 43 594 gyermek született, ez 1,8 százalékkal (799 fővel) elmarad a 2015-ös azonos időszaktól. Februárban és márciusban átlagosan 4,3 százalékkal több, a másik négy hónapban viszont kevesebb újszülött jött a világra, mint egy évvel korábban. Áprilisban és májusban regisztrálták a mélypontot, ekkor a születések száma 5,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

A halálozási arányszám ugyanakkor jelentősen csökkent, 6632 fővel kevesebben haltak meg az idei első fél évben, mint tavaly. Így 19 384 fővel lettünk kevesebben fél év alatt, szemben a tavalyi több több mint 25 ezerrel – vagyis lassult a népességfogyás üteme.

A házasodási kedv ugyanakkor a 2009. és 2010. évi mélypont óta töretlenül nő: 2016 első hat hónapja során 21 921 házasságot kötöttek, ez 19 százalékkal (3511-gyel) több, mint egy évvel korábban.

Folytatódtak az utóbbi időszakra jellemző kedvező munkaerőpiaci tendenciák is: az idei év II. negyedében a 15–64 évesek korcsoportjából 4,304 millióan dolgoztak, 137 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, így a foglalkoztatási arány összességében 66,4 százalékra emelkedett. Iskolai végzettség alapján továbbra is a legfeljebb alapfokú végzettségűek vannak a legrosszabb, a diplomások pedig a legjobb helyzetben: előbbiek foglalkoztatási aránya 36, utóbbiaké 84,7 százalék volt, de minden kategóriában javult a foglalkoztatási arány. Ennek köszönhetően a 15–64 évesek korcsoportjában a munkanélküliek száma egy év alatt közel negyedével, 233 ezer főre esett vissza, a munkanélküliségi ráta már csak 5,1 százalék.

A munkanélküliek közel felének ugyanakkor tartósan, legalább egy éve nincs állása, a munkakeresés átlagos időtartama pedig 18,9 hónap volt. A régiókat tekintve a Dél-Alföld munkaerő-piaci helyzetében történt a legnagyobb javulás: itt a foglalkoztatási arány 4,4 százalékponttal emelkedett, míg a munkanélküliségi ráta 2,9 százalékponttal csökkent. Közép-Magyarországon volt a legmagasabb a foglalkoztatás szintje (70,5 százalék), a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta pedig a Nyugat-Dunántúlt jellemezte (2,8 százalék). Ezzel szemben az Észak-Alföldön mérték a legalacsonyabb foglalkoztatási arányt (61,8 százalék) és a legmagasabb munkanélküliségi rátát (9,7 százalék). Az Európai Unióban az átlagos foglalkoztatási arány 65,7, a munkanélküliségi ráta 9,3 százalék volt.

Nőttek a keresetek is: 2016 első fél évében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan havi bruttó 258 ezer forintot kerestek, 6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A nettó átlagbér – családi adókedvezmény nélküli – összege 171 600 forint, a növekedés mértéke 7,6 százalék volt. A keresetek emelkedésére a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7-5,7 százalékos bővülésének, a fegyveres testületek illetményemelésének és a szociális területen dolgozók kiegészítő pótlékjának volt döntő hatása. A vállalkozásoknál alkalmazásban állók havi nettó 182 200 forintot kerestek, a költségvetési szervnél dolgozók nettó átlagbére 178 300 forintra nőtt, míg a nonprofit szervezetek alkalmazottai átlagosan 164 500 forintot vihettek haza. A közfoglalkoztatottak már nem jártak ilyen jól: bár számuk átlagosan 12 százalékkal nőtt (havi 201 ezer fő), 79 200 forintos bruttó átlagkeresetük 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Ha a születési számra egyelőre nem is, a lakáspiacra már hatott a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése, amely a gyermekek számától, illetve attól függően, hogy új vagy használt lakást vásárolunk-e, akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatással is segíti a családokat. 2016 első felében 3420 új lakás épült fel, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az új lakások száma a megyei jogú városokban nőtt a legnagyobb mértékben, ott 36 százalékkal adtak át több új ingatlant, mint az előző évnek ugyanebben az időszakában. A többi városban 13, Budapesten 9 százalékos növekedést mértek, a községekben ugyanakkor 21 százalékkal kevesebb új ingatlan épült. Ugyanakkor a közeljövőben ennél is nagyobb növekedés várható, mivel a hatóságok által kiadott lakásépítési engedélyek és a lakásépítési bejelentések száma 13 236 volt, közel két és félszer annyi, mint 2015 első felében. Az építési kedv minden régióban jelentősen emelkedett, leginkább a Dél-Dunántúlon, ahol több mint ötszöröse volt az egy évvel korábbinak.

Átalakultak az építkezési szokások is: kevesebben kezdenek maguk építkezésbe, a legtöbben nem házat, hanem lakást építenek, és az új ingatlan alapterülete kisebb, mint korábban. A természetes személyek által épített lakások aránya egy év alatt 57-ről 46 százalékra csökkent, a többszintes, többlakásos épületekben lévő lakások aránya pedig 35-ről 46 százalékra emelkedett. Az első fél évben használatba vett lakások átlagos alapterülete 92 négyzetméter volt, 7 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

2016 első negyedében tovább bővült az ingatlanforgalom: 22 százalékkal több lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. A használt lakások átlagos ára 5,6 százalékkal nőtt. A lakásárak eltérő ütemben nőttek az ország különböző területein; kiugró mértékű drágulás jellemző Budapestre, ahol már reálértéken is közelítik az árak a válság előtti, 2008. évi szintet.

Tovább tart a hazai turizmus fellendülése is. Az idei év első felében a kereskedelmi szálláshelyeken 4,7 millió vendég szállt meg összesen 11 millió vendégéjszakára, a belföldi és a külföldi vendégek száma egyaránt nőtt. Ezen belül a külföldi vendégek száma 2,2 millió volt. A legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték nálunk, a teljes külföldi kereslet 14 százalékát ők adták. A csehek 13 százalékkal, az Egyesült Államokból, illetve az Egyesült Királyságból hazánkba érkezők 4, illetve 7,3 százalékkal töltöttek el nálunk több időt, mint az előző év azonos időszakában.

A kilenc turisztikai régió mindegyikében nőtt a vendégforgalom. Kiemelkedően magas a bővülés mértéke a Tisza-tó esetében (14 százalék), de a Balaton és Észak-Alföld esetében is jelentős (9,2, illetve 7,7 százalék) volt. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 50,6 százalék volt, 1,6 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Nőtt a vendéglátóhelyek forgalma is, átlagosan 14 százalékkal.

2016. január–júliusban az infláció alig 0,1 százalék volt. Továbbra is a szeszes italok, dohányáruk drágultak a leginkább, előbbiért 2,4, utóbbiért 4,5 százalékkal kellett többet fizetni, miközben az üzemanyagárak 11 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. A tartós fogyasztási cikkek árai tavaly emelkedésnek indultak, és ez idén is folytatódott, az árak 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ez elsősorban a járművek drágulásának tudható be, az új személygépkocsikért 1,4, a használtakért 6,8 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban. A tartós kulturális cikkek (televízió, számítógép) árszínvonala ugyanakkor továbbra is csökkent (2,8 százalék). A szolgáltatások ára átlagosan 1,4 százalékkal nőtt. Leginkább a külföldi üdülések (9,7 százalék), valamint a lakbér (6,2 százalék) drágult. Az élelmiszerek átlagosan 0,6 százalékkal drágultak, ezen belül azonban igen változatosan alakult az árszínvonal. A hús, hal és készítményeik fogyasztói ára – elsősorban a sertéshús áfájának csökkentése miatt – 5,7 százalékkal mérséklődött, de olcsóbb lett a tej (8,4 százalék) és a sajt (6,7 százalék) is. Ugyanakkor a liszt 1,7, a cukor pedig 20 százalékkal drágult egy év alatt. A friss gyümölcsökért 7, a zöldségekért 13 százalékkal kellett többet fizetni, a burgonya ára pedig 40 százalékkal ugrott meg. A ruházkodási cikkek 0,4 százalékkal drágultak, ám csak a férfiruhákért kell többet fizetni, a női konfekciónak 0,3 százalékkal csökkent az ára.

Tovább bővíti a kormány a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) jogosultak körét. A legfontosabb változások szerint

(MTI)

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.