Budapesten laktak a brüsszeli és a párizsi merénylők

Salah Abdeslam háromszor is járt Magyarországon.

MTI
2016. 09. 27. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap értesülései szerint „a magyar rendvédelmi szervek megállapították: az Iszlám Állam által kiképzett terroristák a migránsáradatot kihasználva az úgynevezett balkáni útvonalon érkeztek hazánkba”. A Magyar Idők úgy tudja: a merényletek egyik operatív lebonyolítója, Salah Abdeslam háromszor is járt Magyarországon a terrorcselekményeket megelőző időszakban.

Az elhárítóknak a terroristák által hátrahagyott nyomokból nagyrészt sikerült rekonstruálniuk a történteket, s a lap szerint egyértelműen megállapították, hogy Abdeslam harmadik útján, 2015 szeptemberében egy Rákóczi úti hotelben szállt meg, ahol megtalálták a belga férfi tartózkodási engedélyének másolatát is.

Kiderült az is, hogy egy Audi A6-ossal ő vitte el Magyarországról azt a három férfit, akik a párizsi Bataclan színházban végrehajtották a több mint száz halálos áldozatot követelő mészárlást. A 29 éves, algériai származású Omar Mostefai, a 28 éves, ugyancsak algériai származású Samy Amimour, valamint a 23 éves, marokkói származású Fouded Mohamed-Aggad hamis szír útlevéllel érkezett a szerb–magyar határon át Budapestre – állítja a lap, amely szerint a három férfi hét napig egy zuglói hotelben húzta meg magát, és a Keleti pályaudvarnál egy közismert pénzátutalási rendszeren keresztül 1000 eurót vettek fel.

Lap összeállításában arról is ír, hogy a magyar rendvédelmi szervek belga és francia jogsegélykérelmekre végzett felderítő munkája megállapította, hogy a merényletek elkövetői közül több mint tíz fő tartózkodott, illetve utazott át Magyarország területén 2015 júliusa és novembere között.

Megerősítette a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Magyar Idők keddi cikkében írt információkat. Bakondi György az M1 csatorna kedd reggeli műsorában elmondta: jogsegélykérelem alapján nyomoztak a hatóságok francia és belga partnereikkel együttműködésben, és megállapították, hogy mintegy tíz terrorista töltött el hamis útlevelekkel több napot a fővárosban, ahol pénzhez jutottak, majd továbbszállították őket.

A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte, hogy tavaly migrációs tömeg érkezett Magyarországra, ezt a mozgást használták ki olyanok, akiket rossz szándék vezérelt.

Salah Abdeslam belga okmányokkal és autóval jött Ausztria felől, ahol nincsen határellenőrzés, így a magyar rendvédelmi szervek nem tudták felderíteni a tevékenységét – hangsúlyozta, hozzátéve: iratait jó minőségben hamisították, így a szállásául szolgáló zuglói hotel dolgozói sem tudták kiszűrni, hogy azok nem valódiak.

Bakondi György megjegyezte, hogy továbbra is dolgoznak francia és belga nyomozók Magyarországon, hogy feldolgozzák és pontosítsák a terroristákról szóló információkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.