Egymásra mutogató fővárosi cégek

Dokumentálni fogja a Budapest Közút Zrt. a parkolást tiltó táblák kihelyezését.

Velkei Tamás
2016. 09. 15. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvételt készít a jövőben a megállási tilalmat jelző táblák kihelyezéséről az egyik fővárosi cég. Az ügy előzménye – amint arról lapunk beszámolt –, hogy a budai villamosvágányok felújításához kapcsolódóan ideiglenes villamospótlóautóbusz-megállók létesültek, és megbírságolták egyik olvasónkat, aki napokkal az előtt parkolt le az egyik megálló közelében, hogy ott kijelölték volna az ilyen megállóhelyet. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság mégis megbüntette, mondván, tiltott helyen parkolt. Amikor az autós azzal érvelt, hogy akkor még nem volt kint a parkolást tiltó tábla, az igazgatóság munkatársai azt kérték tőle, mutasson olyan fotót, amelyen látható: amikor leállt autójával, még nem volt a tábla a helyszínen.

– A közelmúltban megtörtént esetek alapján szükségesnek látjuk a kivitelezés körülményeit módosítani, a jövőben előírjuk, hogy a létesítésről videós vagy fényképes dokumentációt kell készíteni a tábla kihelyezésének igazolhatósága érdekében – válaszolta a történtek utáni érdeklődésünkre Szabó Krisztina, a Budapest Közút Zrt. kommunikációs főmunkatársa. A cég most azt is közölte: ideiglenes vagy új megállási tilalmak kijelölése esetén a forgalomtechnikai kezelő már évek óta előírja, hogy az érvénybe lépés előtt 48–72 órával korábban ki kell helyezni a táblát. Alatta kiegészítő táblán kell jelölni az érvényesség kezdetét, ilyenkor az autósoknak három napjuk marad felkészülni. Megállóhelyet jelző táblák esetében ezt az eljárást eddig nem alkalmazták, de mostantól bevezetik, a későbbiekben minden ilyen tábla esetében előírják a 72 órával korábbi létesítést, és a megállóhelyet jelző tábla kiegészítéseként a kiürítendő területre megállási tilalmat jelző táblák létesítését is kérni fogják. Az ideiglenes megállóhelyet jelző táblát a beruházás kivitelezőjétől függetlenül a közlekedésszervező, vagyis a Budapest Közlekedési Központ (BKK) helyezi ki. A cég kommunikációs osztálya szerint az ideiglenes buszmegálló táblákat valóban a társaság helyezte ki a kivitelezővel egyeztetett helyszínekre. A megállást, parkolást tiltó táblák kihelyezéséhez azonban nincs közük – válaszolták lapunknak –, azzal a Budapest Közút Zrt. foglalkozik. Rákérdeztünk arra is, tájékoztatták-e a környéken élőket a változásokról; közölték, ilyenről mindig tájékoztatják az utasokat – holott kérdésünk kifejezetten a környéken élőkre vonatkozott. A kihelyezésről nem készítettek videofelvételt, mivel ezekre szerintük csak indokolt esetben kell sort keríteni.

Diós Dávid, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szolgálati igazgatási és ügyviteli osztályvezetője közölte: a lapunk által bemutatott konkrét esetben munkatársaik a helyszínen azt nem vizsgálhatták, hogy a jármű a tábla kihelyezése előtt, vagy azt követően állt meg az adott helyszínen. A fényképfelvételek alapján az intézkedés jogszerű volt, a gépjármű egy szabályosan kihelyezett, megállni tilos tábla hatálya alatt várakozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.