Elutasítják a romák a kormány riogatását

A Roma Polgári Tömörülés elnöke szerint jó lenne, ha a politikai elit felhagyna a manipulációval.

Horváth Csaba László
2016. 09. 19. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem tartom szerencsésnek, hogy a magyarországi romákat felhasználják a politikai kampányban. Ez riogatás!” – mondta lapunknak Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, miután az október 2-i népszavazási kampányban többször is azzal ijesztgették a cigányokat, hogy a migránsok miatt nem kapnak majd segélyt. Főként Szabó Tamás (Fidesz) szavaira reagált az elnök; Jászberény polgármestere ugyanis arra kérte a romákat, győzzék meg egymást, hogy a migránsok eljövetele számukra kevesebb segélyt jelent. A roma politikus szerint a cigányságot leginkább azzal lehetne megszólítani, hogy ha az elsődleges munkaerőpiacon megfelelő bérezést kapnak. A segélyeket a rászorulóknak kellene kiosztani – mondta. Hozzátette: jó lenne, ha a polgármester és a politikai elit felhagyna a manipulációval.

Megszólalt a témában a Roma Polgármesterek Szövetségének nevében Ignácz József besencei és Lakatos Béla ácsi polgármester is. Közleményükben jelezték, gyűlöletkeltés helyett párbeszédre van szükség. Elutasítják a cigányok és a menekültek szembeállítását is, illetve a romák ijesztgetését a segélyekkel. Egyben kérték a kormánytól, hagyja ki az egész menekültellenes gyűlöletkampányból a cigányságot, inkább számoljon el a romafelzárkóztatási pénzekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.