Erdő Péter: A keresztény hit hivatás és program

Kezdetét vette a katolikus egyház társadalmi tanítását és szerepvállalását bemutató kétnapos program.

MTI
2016. 09. 16. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdő Péter a katolikus egyház társadalmi tanítását és szerepvállalását bemutató kétnapos rendezvényt megnyitó beszédében kiemelte: Jézus tanítása ma is világosság, „ragyogó nap, amely irányt mutat” és „jelzi az ösvényt” a mindennapi életben.

A bíboros hozzátette: a Kattárs célja, hogy a résztvevők közösen keressék Krisztus válaszát a jelenkor társadalmi kérdéseire, megosszák egymással ismereteiket, tapasztalataikat, valamint erőt és lelkesedést merítsenek egymás sikereiből.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: „olyan világkorszak küszöbén állunk, amely megkérdőjelezi az emberi jóságot és az Istenben való igaz hitet, és csak a technikát, a haszonszerzést és a kényszeresen fenntartott fejlődést élteti”. Ezért is fontos, hogy az idei Kattárs egyik központi témája az irgalmasság – tette hozzá.

A főpolgármester kitért arra, hogy a rendezvény másik központi témája idén az 1700 éve született Szent Márton. Azt mondta, a tours-i püspök kora és a 21. századi Európa között sok hasonlóság van. Szent Márton korában hatalmas politikai és társadalmi zűrzavar kezdett elhatalmasodni a Római Birodalomban, amely a III. századig a világ vezető hatalma volt, de a IV. században hanyatlani kezdett. Ma is erősödnek jelenségek, tendenciák, amelyek Róma bukásához vezettek. Nemcsak a népvándorlás, ez a jövőt meghatározó és teljesen átalakítani akaró folyamat a közös e két időszakban – tette hozzá.

Tarlós István úgy fogalmazott: „mialatt az oly biztosnak hitt világunk szétesőben van, egyesek lehunyt szemmel, befogott füllel és sajnos teli torokból tagadják ennek a pusztulásnak a tényét is. Sőt a fejlődés nagyon is humánus, természetes lépcsőjének tekintik. Veszedelmes fogalommá vált a fejlődés, és úgy tűnik, újabban a szolidaritás is” – mondta a főpolgármester.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke arról beszélt, hogy a rendezvény a „szeretet seregszemléje”, ahol a résztvevők megmutatják, hogy egyének és közösségek milyen sokféleképpen tudják megvalósítani a felebaráti szeretetet.

Az MKPK elnöke rámutatott: az eseményen megtapasztalható, hogy a sok nyomorúsággal és keserűséggel teli világban mennyi szépség és emberi jóság is rejlik.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a szociális területen dolgozóknak szükségük van példaképekre. Ilyen példaképek lehetnek a katolikus egyház szentjei, de a különböző egyházak karitatív szervezetei is.

A megnyitón részt vett Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök és felesége, valamint Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye is.

A negyedik alkalommal megszervezett rendezvényen előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket tartanak aktuális társadalmi kérdésekről, például a menekültválságról és a klímaváltozásról. A Szent Márton-év és az irgalmasság szentévének alkalmából a program részeként e két témában tartanak konferenciát a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

A Március 15. téren a nagyszínpadon, illetve a Belvárosi plébániatemplomban lesznek koncertek, gyermek- és lelkiségi programok is. A téren felállított sátrakban pedig egyházi szociális intézmények és civil szervezetek mutatkoznak be és tartanak beszélgetéseket.

Az idei Kattárs újdonságaként a programok között megjelenik a sport is, a rendezvényen elsősorban a sport társadalmi szerepét és közösségépítő erejét szeretnék bemutatni a szervezők.

A részletes program megtalálható a Kattárs.hu oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.