Frakcióülés balatonfüredi luxusban

Orbán Viktor felvázolta, mik a teendők 2018-ig; a tanácskozás főtémája a migráció.

Buzna Viktor
2016. 09. 08. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxus és elegancia, Balatonfüred szívében – ezzel hirdeti magát a Fidesz kedvenc Balaton-parti üdülőhelye, a Hotel Füred. Évadnyitó frakcióüléséhez ugyanis a párt az idén tavasszal átadott, több mint hatmilliárd forintért felújított szállodát választotta.

A szocialista realista stílusjegyeket magán viselő, egykori szakszervezeti oktatási központot 2013-ban vette meg egy helyi vállalkozó, Czigle János. A férfi családi vállalkozása, a Czigle-Flamingó Hotel Kft. ismert a füredi vendéglátósok között: a füredi Hotel Flamingo tulajdonos-építőjeként és működtetőjeként indult a cég pályafutása, és úgy tűnik, politikai fronton is megállja a helyét. Legalábbis erre utal, hogy a következő nagy beruházáshoz, a Hotel Füred felújításához másfél milliárd forintos állami támogatást kapott, a nagylelkű segítséget Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárként személyesen jelentette be 2014-ben. Az Index akkor megírta, a szálloda felújítására már korábban, 2012-ig is mintegy 450 millió forintot fordítottak az Új Széchenyi-tervből. A tetemes közpénzt elnyelő szállodafelújításra mindenesetre látványosan büszke a kormány. Az építkezés 2014-es kezdetét az MTI hírben dokumentálta, akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Oláh Gábor és Balatonfüred fideszes polgármestere, Bóka István mondott beszédet. A közel két évig tartó kivitelezést pedig Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, valamint Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára zárta le idén áprilisban.

Az építkezés közben jutott azért dicséret a szállodát építő Czigle családnak is: 2014-ben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hónap beruházója címmel tüntette ki vállalkozásukat.

A cég tipikus családi vállalkozásból nőtte ki magát, teljes egészében hazai, családi tulajdonban van – szóltak akkor a nemzetgazdasági miniszter dicsérő szavai. A társaság pedig azóta is gyarapodik. A Hotel Füred és Hotel Flamingo közötti telket sem hagyták parlagon, ott apartmanház épül, amelyet a Czi-Ta Group Kft., Czigle János fiainak a vállalkozása húzott fel. A balatoni örökpanorámás luxuslakásokról idén már cikkezett a sajtó, miután a Népszabadság megírta: a saját homokos stranddal, 450 négyzetméteres wellnesskomplexummal, pihenőligettel bővített Széchenyi utcai apartmanházban Polt Péter legfőbb ügyész is boldog ingatlantulajdonossá vált. A hetvenmillió forint értékűre becsült lakás azonban Polt vagyonnyilatkozatában nem jelent meg.

A Fidesz–KDNP évadnyitó frakcióülése tegnap kora este Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődött meg, a tanácskozás főtémája pedig a migráció, a közelgő kvótareferendum és a családpolitika. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője még a tanácskozás előtt úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök beszédében felvázolja a 2018-ig tartó parlamenti ciklus hátralévő részében szükséges teendőket. Ma délelőtt a migrációról és a kvótareferendumról tárgyal a képviselőcsoport. Meghallgatják Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Simicskó István honvédelmi minisztert azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Magyarország tesz a migránsok származási országaiban uralkodó válsághelyzetek megoldása érdekében. Pintér Sándor belügyminiszter a határhelyzetről ad tájékoztatást, és felszólal Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, valamint Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő is. Ezután a tervek szerint családpolitikai kérdéseket vitatnak meg a kormánypárti képviselők, előadást tart Varga Mihály nemzetgazdasági, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Balog Zoltán, a humántárca vezetője. A frakcióülés holnapi zárónapján a Fidesz szakpolitikai kabinetjei és a kormánypárt elnöksége ülnek össze.

Kósa Lajos egyébként arra a felvetésre, hogy a kvótareferendum kampánya esetleg a 2018-as parlamenti választás főpróbája lenne a Fideszben, annyit válaszolt: a népszavazásnak semmi köze a parlamenti választáshoz.

A Jobbik által kezdeményezett „valódi nemzeti konzultáció” uralta az ellenzéki párt kihelyezett frakcióülésének első napját tegnap Dunakilitin – tudta meg lapunk. Vona Gábor pártelnök a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az oktatási részről Dúró Dóra, az egészségügyről Lukács László György, míg a korrupcióról Szilágyi György tartott előadást, ezt vitatták meg. A pártelnök ma délelőtt tartja majd meg ilyenkor szokásos vitaindító beszédét, ahol a következő fél évre tervezett elképzeléseit vázolja fel, de szó lesz természetesen a migrációról is. Szintén még ma Volner János, a Jobbik frakciójának új vezetője is beszámol majd a képviselőcsoport feladatairól. Pénteken is folytatódik az ülés, akkor elsősorban a béremelésekkel kapcsolatos javaslataikról lesz szó. A Jobbik ma egyébként bemutatja új szóvivőit is. (K. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.