Gödöllő nem tervezi menekültek befogadását

Arra szólítják fel Vécsey Lászlót, hogy hagyjon fel „rágalmazó” tevékenységével.

MTI
2016. 09. 26. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli ülés egyetlen napirendi pontja Vécsey László (Fidesz) országgyűlési képviselő tájékoztatója volt a szeptember 20-ai lakossági fórumán elhangzottakkal kapcsolatban. A fórumon a képviselő – arra reagálva, hogy a település kétszer már elutasította a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot, valamint hogy a polgármester pozitív példaként hozott fel egy menedékkérőket befogadó osztrák települést – azt mondta, hogy emiatt Gödöllő fokozott veszélyben van, és számításai szerint akár 1500 migráns Gödöllőre telepítése is lehetséges.

A hétfői testületi ülést szavazások zárták: a képviselők nem fogadta el Vécsey Lászlónak a kötelező betelepítési kvóta ellen szóló határozati javaslatát.

A testület ezt követően szavazott Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub – GLK) határozati javaslatáról, és elfogadta. Eszerint a képviselő-testület határozottan visszautasítja Vécsey László azon kijelentését, hogy a város 1500 migráns betelepítését kívánja megvalósítani. Ezt rágalomnak, minden alapot nélkülöző hazugságnak minősíti – tartalmazza a határozat.

A dokumentum szerint a testület tudja, hogy menekültek befogadásáról csak az Országgyűlés és a kormány hozhat döntést. A települési önkormányzatnak nincs jogi felhatalmazása arra, hogy a kormány jóváhagyása nélkül menekülteket telepítsen be. A határozatban kijelentik, hogy eddig sem tervezték és a jövőben sem tervezik menekültek befogadását.

A határozat arra szólítja fel Vécsey Lászlót, hogy „hagyjon fel rágalmazó, a közösség elleni izgatásra alkalmas tevékenységével, mellyel méltatlanná válik választott tisztségének betöltésére”.

A szavazást megelőzően mind Vécsey László, mind Gémesi György kifejtette álláspontját a lakossági fórumon elhangzottakkal kapcsolatban.

Vécsey László – a polgármester egyik Facebook-bejegyzése alapján – arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezető pozitív példaként említette a testvérváros Bad Ischlt, ahová menekülteket telepítettek be.

Gémesi György válaszképp rámutatott, hogy azt a hozzáállást tartja pozitívnak, melyet az osztrák település mutatott, mert bár nem örültek a kormányuk és Brüsszel közötti megállapodásnak, nem keltettek uszító hangulatot, és jó megoldásra törekedtek az integrálás kapcsán.

Vécsey az ülésen hangsúlyozta azt is, hogy a város már harmadszorra utasította el a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot. Emlékeztetett arra, hogy a kényszerbetelepítés veszélyezteti az ország szuverenitását, kultúráját, a mindennapok biztonságát. Hozzátette: Gödöllőnek mint a térség egyik fontos gazdasági, kulturális központjának példamutató szerepe van. A politikus úgy vélekedett, hogy Gödöllő nem akar támogatást adni a magyar kormánynak a Brüsszelben várható nagyon nehéz tárgyalásokhoz. Hozzátette: abban az esetben, ha nem sikerül megakadályozni a brüsszeli kényszerbetelepítési szándékokat, akkor a kormánynak tárgyalásokat kell kezdeményeznie a településekkel.

Gémesi a határozat elutasításával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy döntésükkel azzal a magatartással és stílussal kapcsolatban foglalnak állást, amely feszültséget és békétlenséget kelt. A város vezetése elhatárolódik a túlfűtött pártpolitikai kampánytól, és továbbra is békességet és nyugalmat kíván biztosítani 34 ezres lakosságának – jelentette ki a polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.