Gyereke van? Erre az oldalra vakon számíthat!

Az ügyeletre érkező gyerekek harmada a hiánypótló weboldalon keresztül jut ellátáshoz.

Konopás Noémi
2016. 09. 30. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy minél kevesebbszer fordulhasson elő, hogy a fül- vagy akár a hasfájástól ordító gyereket az éjszaka vagy a hétvége közepén csak a harmadik ügyeletes kórházban fogadják, két barátnő még tavaly decemberben elindított egy weboldalt. A Gyermek SOS célja, hogy a szülők pár kattintással egyszerűen és villámgyorsan találhassák meg a lakhelyükhöz legközelebbi gyerekügyeletet. A felület főoldalára kattintva láthatók a főbb információkkal ellátott osztályok (többi között belgyógyászat, gyermeksebészet, szemészet, traumatológia, fogászat). A szülőknek csak azt kell kiválasztaniuk, hogy milyen ellátásra van szükség, majd meg kell adni, hogy melyik kerületben laknak. A felület ezt követően kiadja annak az ügyeletnek a címét és elérhetőségét térképpel ellátva, ahová a gyereket vinni lehet. Az oldalon egy csokorba szedve fellelhetők a budapesti háziorvosi ügyeletek és gyógyszertárak, valamint megyékre bontva a kórházak listája is. A portálon olvasható továbbá néhány javaslat, amit érdemes betartani, ha ügyeletre megyünk a gyerekkel.

Az oldal megálmodója, a Szent János kórház gyermektraumatológiáján ápolóként dolgozó Németh Franciska az MNO-nak elmondta, hogy majdnem minden műszakban találkozik olyan szülőkkel, akik a sürgősségi ellátásra szoruló gyerekükkel kórházról kórházra járnak. A Gyermeksos.hu elindulását megelőzően az ügyeletek útvesztőjében nem volt nehéz eltévedni. Korábban csupán egy, stresszhelyzetben szinte kibogozhatatlan, többoldalas, az Országos Mentőszolgálat oldalán elérhető, áttekinthetőnek nem mondható sürgősségi beutalási ügyeleti rendből lehetett hellyel-közzel kisilabizálni, hova vigyék a szülők az adott esetben vérző fejű gyereket.

Németh Franciska barátnőjével, Kovács Barbara kommunikációs szakemberrel együtt tavaly úgy döntött, pótolják a tátongó űrt. Főállásuk mellett, közel félévnyi kemény munkával hozták létre a portált. A felület szinte azonnal igazolta az előzetes várakozásokat, havonta két-háromezer alkalommal az oldalon keresnek ügyeletet a rászorulók. Észrevételeket ugyan kaptak az oldal indulása óta – például, hogy egy gyógyszertárat nem tüntettek fel az ügyeletes budapesti patikák között –, de negatív kritikát nem. A portál létrehozói büszkék arra, hogy egyetlen gyereket sem irányítottak rossz helyre. Ez az alapítóknak azért nagyon fontos, mert célkitűzésük, hogy olyan bombabiztos forrásként működjenek, amelyre vakon lehet számítani.

Támogatja az Emmi?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is megkerestük az ügyben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egyetértenek-e a Gyermek SOS céljával, és hogy támogatják vagy tervezik-e támogatni a közérdekű kezdeményezést. Ímélben küldött kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

A Design Terminál mentorprogramját ugyanakkor támogatja a minisztérium.

Bár az oldal megálmodóinak nem az volt a célja, hogy sikeres startupot hozzanak létre, úgy tűnik, mégis elindultak a sikerességhez vezető úton. A Gyermek SOS ugyanis többhetes kiválasztási folyamatot követően bekerült a legjobb tíz startup közé a Design Terminál idei őszi mentorprogramjába. A vállalkozásfejlesztő program célja a leginnovatívabb magyar vállalkozások segítése. A négy hónapos program során az üzleti modell, a szervezetfejlesztés, a jogi háttér és a marketing területén lépnek előre a cégek. A Design Terminál minden mentorált vállalkozást eljuttat legalább egy jelentős nemzetközi szakkiállításra vagy vásárra. Az oldal két megálmodója nagyon büszke erre az eredményre, és hálásak a lehetőségért. A kiválasztás meglepte őket, pláne, hogy – ahogy Németh Franciska fogalmaz – úgy lettek startup, hogy nem akartak az lenni.

Németh Franciska arra a kérdésünkre, hogy mennyi pénzből indították a portált, pontos összeget nem tud mondani. „Ha a Gyermek SOS komoly szakmai múlttal rendelkező csapatát meg kellett volna fizetni, akkor jóval többet kellett volna a weboldalra fordítani” – fogalmazott.

Szeretnék továbbfejleszteni a weboldalt, elsődlegesen a kórházi aloldalakkal kezdenék a munkát. Céljuk, hogy egészen az osztály ajtajáig vigyék a sürgősségi ellátásra szoruló gyerekkel érkező szülőket. Jelenleg, ha például a János-kórházhoz irányítanak egy beteget, akkor az oldal megadja ugyan a pontos címet, de a pavilonrendszerben működő kórházban található ellátóhelyeket nehéz megtalálni azoknak, akik először járnak az egészségügyi intézményben. A navigációval kiegészített fejlesztéssel az lenne a céljuk, hogy ne fordulhasson elő, hogy a szülők az intézményen belül eltévednek.

A felületet mobilra is szeretnék fejleszteni, mint Németh Franciska fogalmaz, a szülőknek és a fiataloknak biztonságérzetet fog jelenteni, ha a telefonjukon lesz az applikáció. Az alkalmazás létrehozásához azonban komolyabb technikai fejlesztésre van szükség. Céljuk továbbá, hogy az online sürgősségi ügyeletkereső egész Magyarország területén segítse a tájékozódást, jelenleg ugyanis csak a budapesti és a Pest megyei ellátóhelyek szerepelnek a keresőben. Másik nagy álmuk, hogy az applikációt helymeghatározó funkcióval lássák el. Szeretnék, ha a szülők nyaralás előtt még otthon letölthetnék az adatokat, amelyek később offline verzióban – ha épp nincsen internetelérésünk – is elérhetők legyenek. Szeretnék még interaktívvá tenni „az úton az ügyeletre” menüpontot, valamint navigációval segíteni a gyógyszertárkeresést is.

Az alkalmazás megvalósítása számításaik szerint 5-6 millió forintba is kerülhet, nem is beszélve a többi fejlesztésről. Kérdésünkre, hogy kerestek-e már szponzort, Németh Franciska azt válaszolta, hogy ebben nem voltak proaktívak. „A Gyermek SOS közszolgálati projekt, amit a szülők kritikus helyzetben használnak, így nincs helye az oldalon hirdetéseknek és figyelemelterelő bannereknek” – hangsúlyozza az alapító. Németh Franciska azt is hozzátette, hogy ettől függetlenül természetesen várják az olyan támogatókat, akik látják, hogy nem az a céljuk, hogy több tízezres kattintást érjenek el az oldalon, hanem a betegek segítése. „Ha egy éjszaka alatt akár egy gyereket is sikerül az ellátóhelyre irányítani, már megérte.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.