Háromszázmillió jut a nyelvművelőknek

Jól jár az Anyanyelvápolók Szövetsége.

LD
2016. 09. 03. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén és jövőre egyszeri 100-100 milliót, 2018-tól pedig bázisba épülő jelleggel 100 millió forintot kap az Anyanyelvápolók Szövetsége – derült ki a Magyar Közlönyben augusztus 1-jén megjelent kormányhatározatból, amiről pénteken számolt be a Nyelv és Tudomány. A kormány a határozat szerint egyetért azzal: a „szépkiejtési, nyelvművelő, retorikai és helyesírási nevelési-oktatási programok” szervezése miatt kijár a támogatás a Balázs Géza egyetemi tanárhoz kötődő szervezetnek.

A korábban létrehozott Magyar Nyelvstratégiai Intézet irányításában végül nem vett részt Balázs a Nyest.hu megjegyzése szerint, a mostani százmilliókkal pedig meglehet, ezt a korábbi intézetet próbálják háttérbe szorítani. A Nyelvstratégiai Intézet igazgatója Bencze Lóránt, akiről a Balázs által szervezett Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) írt augusztus végén is kritikusan. „Bencze Lóránt (Manysi-igazgató) szereti hangoztatni, hogy nyugdíjból jött vissza, és anyagilag rosszul járt. Azt is hangoztatja, hogy nem szereti a nyelvművelést. Vezetésével a Manysi egy évszázados álmot tett tönkre (lásd: ámok), hiteltelenítette a tudományosan megalapozott, kidolgozott és jó szándékú törekvéseket” – ezzel a kemény hangvételű felütéssel találkozhatunk a Manyszi munkatársai által jegyzett cikkben.

Az Anyanyelvápolók Szövetségének Balázs Géza az alelnöke, Grétsy László a tiszteletbeli elnöke, Juhász Judit pedig az elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.