Kazah világkiállítás: baráti cég a nyertes

Horváth László, a Kazah Köztársaság tiszteletbeli konzulja jól ismert kormányközeli nagyvállalkozó.

Magyar Nemzet
2016. 09. 15. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jó barátjának cége készíti elő Magyarország részvételét a jövő évi kazahsztáni világkiállításon – derült ki a tegnap megjelent közbeszerzési hirdetményből. A kormányközeli vállalkozó, Horváth László tulajdonában álló L. A. C. Holding Zrt. két másik céggel együttműködve közel bruttó negyedmilliárd forintért tervezheti meg a 2017-es szak-világkiállításon való magyar szereplést, amit Kazahsztán fővárosában, Asztanában rendeznek meg.

A pályázat feladatai közé tartozik egyebek között stratégiai terv, program- és költségterv, valamint piackutatás, illetve annak eredményeként a szükséges dokumentumok összeállítása is. A világkiállítás egyébként a megújuló energiák témája köré szerveződik, és több mint száz országból várnak résztvevőket a kazah fővárosba. Varga Mihály korábban úgy fogalmazott a magyar részvételről: hozzájárul majd, hogy kedvező kép alakuljon ki Magyarországról a közép-ázsiai piacokon.

Horváth László, a Kazah Köztársaság tiszteletbeli konzulja címet viselő üzletember jól ismert kormányközeli nagyvállalkozó.

Neve legutóbb akkor került a sajtóérdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy az érdekeltségébe tartozó Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-től 40 millió forintért rendeltek tanulmányokat az agrárminisztérium háttérintézményei. Az egyik dolgozatról pedig – ami éppen a magyar–kazah mezőgazdasági együttműködésről szólt – kiderült, hogy egy része plagizált. A tanulmány 20 oldalnyi jelöletlen szövegátvételt tartalmazott Mucsi Imre Juhtenyésztési alapismeretek című könyvéből.

A botrány miatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt, s levélben kérte Fazekas Sándortól, hogy Mucsi Imre professzor kapja meg az őt megillető összeget a kazah juhokról készült tanulmány miatt. Végül ez nem történt meg.

Horváth 1998 és 2006 között, majd 2012 óta tiszteletbeli kazah konzul, a közép-ázsiai ország konzulátusát Karcagon nyitották meg. 2006-ban Göncz Kinga akkori külügyminiszter arról tájékoztatta a kazah nagykövetséget, hogy megrendült a bizalma konzulban, s lemondatta a posztról az üzletembert. A Magyar–Kazah Baráti Társaság és a Fazekas Sándor vezette Kunszövetség akkor hagyományőrző lovasokkal vonult a Külügyminisztériumhoz, azt követelve Göncz Kingától, helyezze vissza Horváthot a posztra. Később 2012-ben, a karcagi birkafőző fesztiválon Varga Mihály jelenlétében kapta vissza Horváth László a tiszteletbeli konzuli rangot. Karcag mintegy az összekötő kapocs szerepét is betölti Horváth László, valamint Fazekas Sándor és Varga Mihály között, hiszen mindkét politikus a város szülötte, a nemzetgazdasági miniszter sokáig a karcagi központú egyéni választókerület országgyűlési képviselője is volt.

A milliárdos üzletember neve felmerült az online pénztárgépüzletben is. A cégbirodalmához kötött LA Pénztárgép Kft. 2013 nyarán jött létre, s rögtön 1,6 milliárd forintos bevételre tett szert 2014-ben, ami 160 millió forintos profitot hozott. Tavaly viszont már csak 380 millió forint volt a nettó árbevétel, és 11 milliós veszteséget ért csak el. A társaság által forgalmazott online pénztárgép egyébként nem mindennapi sürgősséggel kapott típusengedélyt, erre a cégbejegyzéséhez képest két hónappal később sor került.

Horváth László cégbirodalmának zászlóshajója, az L. A. C. Holding Zrt. egyébként szintén a sajtóhírekbe került nemrég. Ez a társaság vásárolta meg ugyanis Spéder Zoltán nagyvállalkozó részvényeinek jelentős részét a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben. A milliárdos részvénytársaságban mellesleg komoly hatalmi játszma zajlik Schmidt Mária kormánybiztos és Terror Háza-főigazgató, illetve Nobilis Kristóf vállalkozó között. Tegnap a Hvg.hu írta meg, hogy kisrészvényesek jogsértőnek tartják, hogy Schmidt Mária családi cége furcsa körülmények közt, Spéder Zoltán asszisztálásával vette át az irányítást a részvénytársaságban, ezért bíróság elé viszik az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.