Kirakták Sümegről a Foxi Maxi-egyetemet

Megszabadult a város az MNB alapítványai által milliókkal megtámogatott intézménytől.

MNO
2016. 09. 21. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszabadult a város az MNB alapítványai által milliókkal megtámogatott intézménytől, helyette az Edutus Főiskola indít majd képzést Sümegen – írja az Index.

A John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ januárban bejegyzett, Jövőegyetem nevű sümegi projektjéről korábban megírtuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank két alapítványától összesen 28 millió forintot kapott. A diplomagyár mögött a kétes doktori képzésekben, iskolaalapításban és lovagrendmásolásban utazó Kertész-Bakos Ferenc áll.

Kertész-Bakos volt már sok minden: a Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt alelnöke, a máltai lovagrendet másoló Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend tagja (Hunvald György és Schmuck Andor társaságában), amely doktori címet adó iskolát is alapított kamudiplomás vezetővel és egyéb problémákkal. Magának Kertész-Bakosnak is zűrös az önéletrajza: behazudott BME-s, majd New York-i diploma, és állítólagos doktori végzettségét sem akkreditáltatta soha Magyarországon. Ennek ellenére oktathatott a Wekerle János Főiskolán, ahol a John Henry Newman Központ korábban működött.

A John Henry Newman Oktatási Központ Kft. ügyvezetőjét, Fülep Dániel pálos rendi szerzetest júliusban aztán tízmilliós nagyságrendű, folytatólagosan elkövetett sikkasztással és csalással vádolták meg, ennek ellenére a Sümegi Főiskola azt tervezte, szeptemberben megnyitja az intézményt.

Ám ez végül nem történhetett meg, a város vezetése ugyanis hosszasan megpróbálta kidobni az intézményt Sümegről, a polgármester nyilatkozata szerint ez szeptemberre sikerült is. Visszavették a kamuegyetemnek átadott épületeket és megállapodtak a tatabányai Edutus Főiskolával – Palkovics László oktatási államtitkár ajánlására –, hogy ők indíthatnak új képzést a városban: jövő szeptemberben 30 fővel gazdálkodás és menedzsment szak indulhat itt. Végh László polgármester indoklása szerint minderre azért volt szükség, mert a Foxi Maxi-egyetem miatt sok negatív hír jelent meg a városról, ráadásul az ún. Jövőegyetem mögött nem láttak valós munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.