Körzetek háziorvosok nélkül

Az 500 millió forintos pályázat keretösszegének csupán az ötöde fogyott el.

Kuslits Szonja
2016. 09. 30. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február óta mindössze 13 háziorvos nyerte el a tartósan betöltetlen praxisok feltöltését célzó letelepedési támogatást, és már csupán október 15-ig pályázhatnak az orvosok – tudta meg lapunk. A legfrissebb adatok szerint hárman kapnak 10 millió forintot, ami a legalább 60 hónapja üres praxis esetén igényelhető legnagyobb összeg. Egy orvos 8, míg öten 7 millió forintra pályáztak sikeresen, ezek 24, illetve 36 hónapja üres körzetnél igényelhető összegek. Négyen 6 millió forinttal kezdhetik meg munkájukat új, legalább 12 hónapja betöltetlen praxisukban. Szeptember végéig összesen 97 millió forintot nyertek ezen a pályázaton a háziorvosok. Az 500 millió forintos keretnek így februártól mostanáig kevesebb mint az ötöde fogyott el, miközben néhány hét múlva lejár a pályázati határidő.

Jóval többen, összesen 43 orvos pályázott sikeresen a praxisjog-vásárlási támogatásra, amelynek összege maximálisan 4 millió forint lehet. Nem mindenki igényelte ezt az összeget. A jelenlegi adatok szerint 37 orvos kapja a legmagasabb összeget, míg hat orvos 1,1–3,6 millió forint közötti támogatással vásárolhat magának praxist. Így a 250 millió forintos keret nyolc hónap alatt 161,1 millió forinttal csökkent.

– Orvoselvándorlás: kik maradnak és miért?
– Orvosok szakvizsga nélkül a körzetekben

Az országban jelenleg 280 körzetben nincs legalább egy éve háziorvos, a tartósan betöltetlen körzetek száma ráadásul januárhoz képest is durván emelkedett, akkor ugyanis 238 ilyen körzetet listázott az Országos Alapellátási Intézet.

Az adatok szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet, ott negyvenkét praxis betöltetlen. A fővárosban jelenleg kilenc tartósan betöltetlen körzetet tartanak számon.

A letelepedési és praxisjog-vásárlási keretösszeget egyébként sem tavaly, sem tavalyelőtt nem sikerült teljes egészében felhasználni. 2015-ben 81 sikeres pályázat érkezett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, ám végül csupán 64 orvos kötötte meg a szükséges szerződést. Ebből 25 szerződés szólt a tartósan betöltetlen praxisok feltöltését célzó letelepedési támogatásról. A 750 milliós keretösszeg 62 százalékát tudták felhasználni, 471,6 millió forintot. 2014-ben az 500 milliós pályázati forrásból 41 háziorvosi praxist töltöttek be, a nyertes orvosok összesen 273 millió forint támogatást kaptak az államtól, így a rendelkezésre álló keret több mint 40 százaléka megmaradt.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke lapunknak korábban arról beszélt: hazánkban folyamatosan öregszik az orvostársadalom, sok háziorvos már most is úgy dolgozik, hogy betöltötte a nyugdíjkorhatárt. Probléma, hogy sok helyen hatvanas évekbeli körülmények várják a fiatalokat. A szakember szerint egy-két éven belül százas nagyságrendekkel lehet több üres praxis, és az eddigi jelzések alapján öt éven belül megfeleződik a körzeti háziorvosok száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.