Közpénzből „tengődik” Matolcsy közeli nőismerőse

Vajda Zita habzsolja a pozíciókat, sok más mellett havi hatszázezerért kutathatja Indiát.

MNO
2016. 09. 13. 7:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NOL.hu azt írja, hogy a Matolcsy György jegybankelnökhöz igen közel álló hölgyet még két helyről illeti meg díjazás, miután kilépett az MNB-ből, így összesen négy helyről jár neki pénz.

A nő, miután otthagyta a jegybank szakmai titkári pozícióját, a 260 milliárd forintból létrehozott jegybanki alapítvány egyikénél, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál (Pageo) lett igazgatóhelyettes. A Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) nevű alapítványnál kuratóriumi tag, míg a PADI által létrehozott Vízház Zrt.-nél igazgatósági tag. Ez utóbbi tagság már korábban ismert volt. Vajda Zita ezeken kívül a Pageo Kutatóintézetében kutatóként is dolgozik.

A Pageo igazgatóhelyetteseként a nő havi bruttó 600 ezer forintot keres, pont annyit, amennyit a Pageo Kutatóintézet is utal a számlájára. A Népszabadság érdeklődésére a PADI nem árulta el, hogy Vajda Zita mekkora összeget kap kuratóriumi tagságáért, de a honlapján lévő alapító okirat főszabályként havi 555 ezer forintos juttatásra utal – amitől a kuratórium eltérhet. A Vízház Zrt. sem adott tájékoztatást az igazgatósági fizetésekről.

Vajda Zita utóbbi két pozíciója már jegybanki munkája idején is megvolt, de akkor az itt kapott bérét a Piros Orr Alapítványnak ajánlotta fel. A Népszabadság szerint nem kizárt, hogy ez most már nincs így.

A lap számításai szerint a két újabb helyről összesen 1,2 millió forinthoz jut, ha a PADI-féle fizetést is felveszi, akkor már többet visz haza, mint a jegybanki állása alatt kapott havi bruttó 1,73 millió forint. Ebben pedig nincs benne a Vízház Zrt.-től őt megillető díj.

Vajda Zita a Pageo Kutatóintézetnél India-kutatóként havi bruttó 600 ezer forintot kap. Korábban elérhető blogjában arról írt, hogy 2012-ben két és fél hónapot Indiában töltött, ahol jógát tanult. A lap által megkérdezett India-szakértőknek nem ismerős a nő neve, és szerintük a megbízási díj jóval átlagon felüli.

Az interneten megtalálható Vajda Zita egyik tanulmánya, amelyet a Népszabadság átnézetett egy szakértővel. Az angol egyetemen kutató magyar tanár azt mondta: a szerző a szöveg nagyját ollózta, és tudományos folyóirat nem közölné, de azért nem Schmitt Pál szintje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.