Liberális igenek, kereszténydemokrata nemek

Túl a kétbites kommunikáción: igény, az volna rá.

Posta Ákos István
2016. 09. 24. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aki nem megy el szavazni, másra bízza a döntést”

– csapott a lovak közé Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke a migrációs népszavazásról tartott, a KDNP ifjúsági szervezete (IKSZ) által rendezett pénteki vitán. A politikustól a kormányoldaltól már megszokott kampányszövegen kívül nem sokat hallhattak az érdeklődők, de Gallai Sándortól, a Migrációkutató Intézet tudományos igazgatójától legalább megtudhatták, hogy felmérésük szerint a választópolgárok bő háromnegyede szavazna nemmel, alig több mint huszada igennel október 2-án.

###HIRDETES###

Mindezt követte a tulajdonképpeni vita, amelyben az igen szavazatokra a Liberálisok ügyvivője, Bősz Anett és a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a több politikai non-fiction könyvet író Petőcz György buzdított, míg a nem mellett Hollik István, a KDNP parlamenti képviselője és Szarvas Szilveszter, a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese érvelt.

Az untig ismert frázisok elpufogtatása után akkor vált izgalmassá a beszélgetés, amikor Petőcz György magyarázta, hogy miért voksol igennel. Tudniillik nem azért, mert ő akarná, hogy idetelepítsék a migránsokat, hanem azért, mert elkeseríti az a népbutítás, amely a közmédia műsoraiból árad, ahol ki tudja, honnan szalasztott pszichológusok úgy beszélnek a bevándorlókról, ahogy állatcsordákról szokás. Az éveken át Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban élő újságíró sehol nem tapasztalt olyan bűnbakkeresést, amilyen a magyar társadalmat mérgezi, az országot pedig tönkreteszi. Azt is hozzátette: nem ezt várta a Fidesztől a rendszerváltáskor, sőt a többi párttól sem. Nem attól romlik az életminőség, hogy a szomszédba költözik egy „színes bőrű”, ez sokkal inkább múlik azon, hogy milyen a közbeszéd, a mindennapok lingvisztikai közege, a stílus – vélte.

A liberális ügyvivőnő már a vita elején kifejtette, hogy Berlinben egy, a magyar miniszterelnök által no-go övezetként emlegetett városrészben lakott, és soha semmi baj nem érte, akkor sem, ha az éjszaka közepén gyalogolt haza. A vitaest vége felé pedig Orbán Viktorra utalva kijelentette, hogy vannak, akik zavart keltenek az uniós döntéshozatalban.

Erre a beszélgetésről egyéb teendői miatt távozni kényszerülő Hollik helyére beugró Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke, a rendezvény fő szervezője kontrázott. Szerinte félreértés, hogy Orbán az uniós döntéshozatal kerékkötője lenne. Éppen ellenkezőleg: míg Angela Merkel csak most eszmélt rá a Willkommenskultur káros mivoltára, a magyar kormányfő már másfél éve jelezte, hogy hibás a német bevándorláspolitika. Orbán ráadásul egy komoly megoldási javaslatot tett le az asztalra Brüsszelben Schengen 2.0 néven: szigorú külsőhatár-ellenőrzés, hogy megmaradhasson a schengeni zónán belüli határok szabad átjárhatósága, az EU határain kívül pedig az uniós államok által közösen fenntartott menekültügyi központokat kell létrehozni, ahol a kérelmeket elbírálhatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.