Már toborozzák a határvadászokat

Aki felvételt nyer, hat hónapos kiképzésen vehet részt.

Katona Mariann
2016. 09. 01. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első lépésként egy – a rendőrség honlapjáról letölthető – jelentkezési lapot kell kitölteni, ahol a személyes adatok mellett nyilatkozni kell például arról is, hogy az illető volt-e már büntetve. Ezek mellett még részletes, fényképes önéletrajzra, három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványra, érettségi bizonyítvány és egyéb végzettségeket igazoló papírok másolataira, de még egy háziorvosi igazolásra is szükség van. A jelentkezési lapokat és az egyéb papírokat bármelyik rendőrségen le lehet adni, de lehetőség van elektronikus módon is benyújtani a pályázatokat a [email protected] e-mail címre.

Alkalmassági feladatokat is végre kell hajtania a leendő határvadásznak. Ennek része egy kérdőív, amelyben olyan dolgokra is rákérdeznek, hogy a jelentkezőnek volt-e már „eszméletvesztése, görcsrohama, ágyba vizelése”, vagy éppen „iszonyodik-e vértől, halottól, tűztől, víztől, egyébtől”. A fizikai felmérés során fekvőtámasszal, fekve nyomással, vagy éppen futással bizonyíthat a jelentkező.

Aki ezek után felvételt nyer, az hat hónapos kiképzést kezdhet el. Az első két hónapra bruttó 150 ezer forintos illetményt és különféle juttatásokat is kap, s ha ezután sikeres vizsgát tesz, a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerül egy év próbaidőre. Ekkor már a pénz összege is megugrik bruttó 220 ezerre, illetve a különféle pótlékokra.

A féléves gyorstalpaló képzésen felkészített új állomány májusban már a határon lehet járőrtársként. Papp Károly országos rendőrfőkapitány korábban többször is hangsúlyozta, hogy ezek az emberek teljes értékű, nem „félkész” rendőrök lesznek. Ettől függetlenül természetesen lehetőségük lesz még továbbképzésre.
A kormány célja az új határvadász századok megalapításával az, hogy összesen 3000 fővel bővítse a rendőrség létszámát a határok védelme érdekében – ugyanis a határőrséget még az MSZP–SZDSZ-kormány felszámolta 2008-ban. Papp Károly korábban a Magyar Nemzet kérdésére azt is elmondta, hogy egyelőre nem összesítették a felvetődő költségeket, a kormány a központi költségvetésből fogja biztosítani a várhatóan több tíz milliárd forintra rúgó összeget a Belügyminisztériumnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.