Bencsik Pál máról holnapra él, jó ideje padlón van. A lapunknak mesélő mohácsi halász azért került bajba, mert nem gyakorolhatja hivatását a természetes vizeken. 2014 decemberében a Balaton-parti éttermesek és vendégek köszöntek el a sült fogastól, fél éve pedig már sem a Tiszán, sem a Dunán nem lehet halászni. A jelek szerint jó időre búcsút inthetünk a csípős tiszai harcsapaprikásnak, de a dunai sült márnának is. A törvényi szabályozásra azonban mindenképp szükség volt, hiszen a Dunát teljesen kifosztották a rapsicok. Az illegális halászok mindent bevetettek, modern radarjaikkal és felszerelésükkel kirabolták a folyót. Egyesek az ellenőrzés hiányával magyarázzák, hogy virágkorát élte a rablógazdálkodás, és az igazi nagy cápák szabadon, következmények nélkül zsebelhették be a profitot. Ennek levét azonban a becsületes halászok isszák meg. Bencsik Pál úgy véli, még az sem oldaná meg a problémát, ha az érintettek szervezetbe tömörülnének. Abban reménykedik, hogy a kormány előbb-utóbb számukra kedvező döntést hoz és ismét halászhatóvá teszi a Dunát. Ám addig évek telnek el, és a több millió forintot érő varsái és hálói végleg tönkremennek.
Persze a rekreációs célú halfogás engedélyezett. Vagyis ha van kapás, a horgászok asztalára akár friss rántott harcsa is kerülhet, ám ha eladnák, megüthetnék a bokájukat. A mohácsi mendemondák szerint a tilalom bevezetésével azok szakítanak nagyot, akik illegálisan árulják a dunai halat a piacokon. Egyesek szerint könnyű hozzájutni a folyami halhoz, és erre – állítólag – igény mutatkozik a vendéglátósok részéről is. Szóval a tilalom felélénkítette a feketekereskedelmet is.
Ugyan már nyolc hónapja életbe lépett a szabályozás, a vevők a mohácsi Barics halboltban mindennap érdeklődnek a friss folyami hal után. A hely tulajdonosa szerint felháborító a tilalom, hiszen a helyiek körében évtizedek óta kedvelt éteknek számított a dunai hal. Baricsné Klaics Magdolna portálunknak arról beszélt, hogy vállalkozásuk a szegedi tógazdaságból veszi meg az árut. Ám a csukát Ukrajnából kell importálniuk, ami természetesen már nem frissen, hanem fagyasztva érkezik a polcokra. Ráadásul a tavakból kétszer-háromszor annyiért szerezhető be a sügér, mint a természetes élőhelyéről.