Még jó ideig nem eszünk dunai halászlét

Se a Tiszán, se a Dunán nem lehet halászni, így fagyasztott vagy tenyésztett fogassal kell beérnünk.

Kovacsik Ágnes
2016. 09. 08. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bencsik Pál máról holnapra él, jó ideje padlón van. A lapunknak mesélő mohácsi halász azért került bajba, mert nem gyakorolhatja hivatását a természetes vizeken. 2014 decemberében a Balaton-parti éttermesek és vendégek köszöntek el a sült fogastól, fél éve pedig már sem a Tiszán, sem a Dunán nem lehet halászni. A jelek szerint jó időre búcsút inthetünk a csípős tiszai harcsapaprikásnak, de a dunai sült márnának is. A törvényi szabályozásra azonban mindenképp szükség volt, hiszen a Dunát teljesen kifosztották a rapsicok. Az illegális halászok mindent bevetettek, modern radarjaikkal és felszerelésükkel kirabolták a folyót. Egyesek az ellenőrzés hiányával magyarázzák, hogy virágkorát élte a rablógazdálkodás, és az igazi nagy cápák szabadon, következmények nélkül zsebelhették be a profitot. Ennek levét azonban a becsületes halászok isszák meg. Bencsik Pál úgy véli, még az sem oldaná meg a problémát, ha az érintettek szervezetbe tömörülnének. Abban reménykedik, hogy a kormány előbb-utóbb számukra kedvező döntést hoz és ismét halászhatóvá teszi a Dunát. Ám addig évek telnek el, és a több millió forintot érő varsái és hálói végleg tönkremennek.

Persze a rekreációs célú halfogás engedélyezett. Vagyis ha van kapás, a horgászok asztalára akár friss rántott harcsa is kerülhet, ám ha eladnák, megüthetnék a bokájukat. A mohácsi mendemondák szerint a tilalom bevezetésével azok szakítanak nagyot, akik illegálisan árulják a dunai halat a piacokon. Egyesek szerint könnyű hozzájutni a folyami halhoz, és erre – állítólag – igény mutatkozik a vendéglátósok részéről is. Szóval a tilalom felélénkítette a feketekereskedelmet is.

Ugyan már nyolc hónapja életbe lépett a szabályozás, a vevők a mohácsi Barics halboltban mindennap érdeklődnek a friss folyami hal után. A hely tulajdonosa szerint felháborító a tilalom, hiszen a helyiek körében évtizedek óta kedvelt éteknek számított a dunai hal. Baricsné Klaics Magdolna portálunknak arról beszélt, hogy vállalkozásuk a szegedi tógazdaságból veszi meg az árut. Ám a csukát Ukrajnából kell importálniuk, ami természetesen már nem frissen, hanem fagyasztva érkezik a polcokra. Ráadásul a tavakból kétszer-háromszor annyiért szerezhető be a sügér, mint a természetes élőhelyéről.

A tilalom azonban nagy pofont adott a magyar gasztronómiának is. Hiszen a vevőknek és vendégeknek fagyasztott vagy éppen tenyésztett hallal kell beérniük.

– Hiába a természetes folyamok, 80-90 százalékban betegre hizlalt, zsíros tavi halak kerülnek a magyar tányérra. Így nem csoda, ha Európa egyik legnagyobb halfogyasztású nemzetéből a legkisebbé váltunk – osztotta meg portálunkkal véleményét Molnár B. Tamás. A Magyar Gasztronómia Egyesület elnöke hozzátette: ég és föld a különbség a tóban mesterséges körülmények között tenyésztett és a természetes környezetben élő hal húsának íze között. Míg a tógazdaságok táplálékként csak beszórják a fehérjét a vízbe, addig a folyók friss algában és rákban is gazdagok. Akad példa arra is, hogy a tógazdaságok veszélyes hulladéknak minősülő, penészes gabonával hizlalják fel a példányokat. Így nem meglepő, ha a magyar fogyasztó elpártol a haltól. Ugyanakkor a szakember megjegyezte: már éppen itt volt az ideje a szabályozásnak, legalább 4-5 évig ugyanis békén kellene hagyni a folyót, de nemcsak a halászatot kellett volna felfüggeszteni, hanem a folyómeder mélyítését is.

Mások szerint azonban nem nagy érvágás, hogy nem kerül friss dunai hal az éttermekbe. Hiszen már a szabályozás előtt sem volt jellemző, hogy folyami halat szolgáltak volna fel a vendéglátóhelyeken, így hiányuk nem adhat okot panaszra. Beszéltünk azonban olyan étterem-tulajdonossal is, aki a bajai piacon jut dunai halhoz, így garantáltan friss hús kerül csárdájának asztalára. (Az már egy másik kérdés, hogy kereskedni nem szabadna a folyami hallal.)

Fekete János úgy véli, nem kellett volna a Duna teljes hosszára bevezetni a halászati tilalmat, hanem korlátozással kellett volna rendet tenni. Ugyanis a tilalom előtt egy 22 kilométeres szakaszon általában 6-7 halász, 10-15 varsával és két-három hálóval dolgozott, ezzel pedig teljesen kizsákmányolták a folyót. A túlhalászás eredményeként eltűnt a kecsege és a márna.

A mohácsi székhelyű Pesti József Horgászegyesület elnöke a tilalom bevezetésének egyik okaként említette, hogy a folyami ellenőrzési szerv nem állt a helyzet magaslatán, nem tudta megfelelő kontroll alatt tartani a halászatot. A tiltás óta nyolc hónap telt el, ennek kedvező hatásai már most láthatóak. A Duna újra élni kezdett. A márna már le tud ívni, és Mohács környékén már egész szép számban fogható. Ám a kecsegének – ami már legalább tíz éve eltűnt a folyóból – még évek kellenek, mire újra benépesíti a Dunát. A horgász szerint azonban pár éven belül magához tér a folyó, ezért nem lett volna szükség a kormány drasztikus lépésére, és nem kellett volna egy tollvonással megszüntetni a folyami halászatot.

Fekete János úgy véli, a halászok összefogására volna szükség. Ha szervezett formában adnának hangot véleményüknek, talán megnyerhetnék maguknak ezt a háborút. Ám ameddig kósza tiltakozásokat és szerény számú tüntetéseket szerveznek, nem fognak semmit sem elérni.

Felháborodott Orbán Viktor miniszterelnök azon, hogy a kereskedelmi halászat betiltása miatt nem tudnak hal alapanyaghoz jutni a balatoni és a Tisza melletti vendéglátóhelyek – írta augusztus végén az Agrárszektor.hu. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormányfő sürgős megoldási javaslatokat kért Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, aki viszont a kabinetnek arról számolt be, hogy a problémát megoldották. Azaz a vendéglátóhelyek, éttermek üzemeltetői hozzá tudnak jutni a tiszai vagy a balatoni halakhoz, ha akarnak. Azt viszont Lázár János nem részletezte, hogy Varga Mihály konkrétan mit értett a „problémamegoldás” alatt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.