Mégsem járhat a beígért pluszpénz

Gödörben a háziorvosi ügyeleti ellátás, sokan inkább a szabad hétvégét választják.

Kuslits Szonja
2016. 09. 13. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos bajba kerülhet a háziorvosi ügyeleti ellátás, mivel úgy látszik, az érintettek mégsem kapják meg a július 28-i Magyar Közlönyben is megjelent kormányhatározat szerinti, 4,1 milliárd forintnyi pluszpénzt. Enélkül még többen hagyhatják el a betegeiket – mondta lapunknak Rédei József, a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének elnöke. Kifejtette, már hetek óta kérdezgetik az érintett orvosok és szakdolgozók, hogy mikorra várható a béremelés, és nagy felháborodást válthat ki, ha nem változtatnak a jelenlegi finanszírozáson.

Az érintettek az elnök szerint nagyon várták az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán által beharangozott plusztámogatást, most a szaktárcához fordultak, hogy választ kapjanak arra, miért változtattak mégis, és ki kapja a 4,1 milliárd forintot. Az ügyben kerestük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt is. Onnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az alapellátásban 4,1 milliárd forint pluszforrást az iskolai egészségügyi ellátásra, a fogászatra és a védőnői ellátásokra fordítják. Erről azonban nem találtunk információt a Magyar Közlönyben korábban megjelent kormányhatározatban, amelyben még az szerepel: a pénz a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás támogatására szolgál. Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára pedig nemrégiben egy konferencián már úgy válaszolt Rédei Józsefnek a támogatást érintő kérdésére: nem mondta senki, hogy a háziorvosi forrásbővítés a háziorvosi ügyeleteket is érinti.

– A háziorvosok azután, hogy az elmúlt években már több lépcsőben kaptak emelést, az idén további 130 ezer forintos pluszforráshoz jutottak. Ezzel egy időben a szakorvosok béremelése is megkezdődött. Azonban azok az orvosok és szakemberek, akik kizárólag ügyeleti ellátásban dolgoznak, teljesen kimaradnak a béremelésekből – fejtette ki Rédei József. Az elnök szerint jelenleg lakosonként 42 forint a finanszírozás, ami a 4,1 milliárd forintos plusztámogatás által 58-59 forintra emelkedhetett volna. A szakember szerint ez sem oldotta volna meg a humánerőforrás-krízist, de legalább csillapította volna a jelenlegi feszült helyzetet, hiszen egyre nehezebb megszervezni, miképpen oldják meg a háziorvosi ügyeleti ellátást bizonyos megyékben.

– Magyarországon az önkormányzatokkal együttműködve cégek, szakrendelők szervezik a háziorvosi ügyeletet, a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének körülbelül 160 ellátóhely a tagja, az innen érkező tapasztalatok alapján egyre csökken azok száma, akik hajlandók ügyeletet vállalni. Ennek oka a háziorvosok esetében például az, hogy megelégszenek a mostani, 130 ezer forint plusztámogatással, és sokan inkább a szabad hétvégét választják, vagy a családdal töltik a karácsonyt, a szilvesztert. Ügyeletben közülük gyakran már csak a nyugdíj előtt állók, vagy az ügyeletre szerződésben kötelezettek dolgoznak. A kórházi és mentőorvo-sok közül pedig inkább a fiatalok azok, akik vállalják ezt a munkát – mondta Rédei József. Összesen egyébként körülbelül háromszáz ügyelet működik Magyarországon, de ahhoz, hogy ezek fenntarthatók legyenek, több ezer munkavállalóra – orvosra, ápolóra és gépkocsivezetőre – van szükség.

Az elnök beszélt arról is, hogy a legrosszabb helyzetben a kistelepülések vannak, az órabérek pedig távolról sem kedvezők. Legtöbb esetben az 1600–2000 forintos óradíjak jellemzők az orvosoknál, de néhány szerencsésebb körzetben ez az összeg elérheti akár a 3000 forintot is. Az ápolók esetében ennél jóval alacsonyabb, 900–1300 forintos, a gépkocsivezetőknél pedig 800–1100 forintos óradíjról beszélhetünk. Ez pedig már nem elég ahhoz, hogy vállalják az éjszakai, hét végi 24 órás műszakokat, nem is beszélve a karácsonyi és ünnepi ügyeletekről. Ezért egyre többen maradhatnak ellátás nélkül – közölte Rédei József.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.