Merkel mégsem jön Budapestre

A német kancellár először igent mondott a meghívásra, ám később visszakozott.

MNO
2016. 09. 08. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest megpróbálta megnyerni Angela Merkel kancellárt, hogy vegyen részt díszvendégként a Nemzetgazdasági Minisztérium digitalizációval kapcsolatos, novemberi konferenciáján – értesült diplomáciai forrásokból a Figyelő.

A lap megjegyzi, hogy a kancellárnak köztudottan szívügye a téma, és ez végre közös platformot teremthetett volna Orbánnal. A miniszterelnök állítólag erről is tárgyalt, amikor tavasszal Németországban járt. A kancellár – nyilván a Telekom közbenjárására – először igent mondott a meghívásra, ám később visszakozott.

Ugyanis nehéz lett volna eladnia Németországban, hogy miért jön vendégségbe az „ősellenségéhez” – olvasható a cikkben.

A Figyelő forrásai elismerik, hogy a menekültügy túszul ejtette a kétoldalú kapcsolatokat, de Berlinben még ennél is súlyosabb aggodalmat vált ki, hogy Orbán – aki már egyértelműen a véleményvezér szerepére törekszik Európában – egy amúgy is kényes időszakban újabb árkokat ás az EU-n belül.

Mindkét kormány tudatában van annak, hogy a kétoldalú viszony fagyos, de egymástól várják a gesztusokat. Német részről élnek bizonyos remények, hogy a kvótanépszavazás után a magyar kormány konstruktívabb álláspontot foglal el, és akár menekültek önkéntes befogadására is hajlandó – tették hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.