Mindent a Fideszre bíznak

Kevés ellenzéki delegált lesz a szavazatszámláló bizottságokban, magyarázkodnak a pártok.

Markotay Csaba
2016. 09. 24. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A referendumnak nincs igazán tétje, nem érzik magukénak a népszavazást, illetve „nem volt mozgósítás” – a többi között ezzel magyarázták ellenzéki politikusok, hogy miért csak a szavazókörök alig több mint harmadában lesznek jelen a jövő vasárnapi népszavazáson. Az összesen 10 331 szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságokba a pártok elvben 2-2 tagot delegálhattak, vagyis több mint 20 ezer pártdelegáltnak volt hely. Ehhez képest a tegnap délutáni adatok szerint 18 150 delegáltat jelentettek be, ebből több mint 13 ezret a Fidesz. Az MSZP 3965, a KDNP 274, a Jobbik 175, míg az LMP 41 emberrel képviselteti magát. A legalább 5 tagú szavazatszámláló bizottságokban 3 választott tag van, míg a többi hely a pártoké, de ha nincs meg a létszám, póttagokat ültetnek be az üres helyekre.

– A szavazatszámlálókat ugyanúgy kérték fel, mint eddig, de az aktivisták nem érzik a tétjét a számolásnak, és nem feltételezik, hogy a Fidesz az igenek javára csaljon – mondta a jobbikos Mirkóczki Ádám az ATV-ben. Utalt arra, hogy a párt részvételre és a nem szavazatra biztatja híveit. Szerinte ha bármi olyan visszásság vagy trükk előfordulna, ami okot adna a gyanakvásra, akkor a pártok meg fogják tenni a szükséges lépéseket. Attól azonban nem tart, hogy tömeges jelleggel törvénytelenséget lehetne elkövetni a népszavazáson.

A szocialista Nyakó István a népszavazás tisztaságával kapcsolatos kérdésünkre azt mondta, hogy az egyéni választókerületekben lesz delegáltjuk, továbbá a szavazókörök környékén is figyelnek majd arra, van-e bármilyen törvénysértésre utaló jel. Ezt a „hazug” népszavazást nem érzik magukénak a párt tagjai, a szavazatszámláló bizottságok esetében pedig a megyei szervezetek aktivitásán is múlt a létszám – fogalmazott a politikus arra a felvetésre, hogy ha a 2014-es parlamenti választáson több mint 13 ezer delegáltjuk volt, akkor most miért csak kevesebb mint 4 ezer.

Pénzt egyébként ők sem kapnak, ahogy az LMP-nél sem. Utóbbi párt esetében mindössze 41 delegáltat küldtek, amit Szél Bernadett társelnök a Magyar Nemzetnek azzal magyarázott, hogy nem vesznek részt a népszavazási kampányban, ezért nem is mozgósítottak. A szavazatszámláló bizottságokba önkéntes alapon történt a jelentkezés, és mindössze ennyien jelezték, hogy a folyamatban részt akarnak venni. Az LMP azt kérte szimpatizánsaitól, hogy mindenki a lelkiismerete alapján vegyen részt vagy maradjon távol a referendumtól. Arra a kérdésre, ami a papíron van, nem a válasz. De ez a népszavazás pusztán egy hatalomtechnikai eszköze a Fidesznek, és nem a megoldásról szól – fogalmazott.

A liberális Fodor Gábor ugyanakkor úgy látja, fontos lett volna, hogy a szavazókörzetek többségében legyen ellenzéki delegált. Az érvénytelen szavazat azért sem jó – mondta lapunknak –, mert az a „tárházát” adja annak, hogyan lehet visszaélni egy vokssal.

Bár a szavazatszámláló bizottságokba az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok mellett a népszavazás kezdeményezője is küldhetett volna delegáltakat, a kormány egyetlen tagot sem delegált – tudtuk meg a Nemzeti Választási Irodától. A szavazatszámláló bizottságok tagjai egyébként bruttó 20 ezer forintért végzik jövő vasárnap az egész napos munkát.

Alig 9400-an jelentkeztek tegnapig a külképviseleti névjegyzékbe, azaz a jelenlegi adatok szerint mindössze ennyien vennének részt a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkezők közül a népszavazáson. Ráadásul a jelentkezési határidő ma délután 4-kor lejár, bár a számok még emelkedhetnek, hiszen az adatokat nem mindenhol dolgozták fel. A 2014-es parlamenti választáson 28 ezren jelentkeztek be a külképviseleti névjegyzékbe, és közülük 24 ezren voksoltak is. A szintén 2014-es európai parlamenti választáson viszont csak 7572 jelentkező akadt. Most Londonban már több mint 1100-an voksolnának, Brüsszelben a tegnap délutáni adatok szerint 650, Münchenben 630, Csíkszeredán 578, Bécsben 400, Stuttgartban 348 szavazó van a névjegyzékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.