Nem tudni, hány közszolga kerül majd utcára

Sokakat érinthet a leépítés.

MNO
2016. 09. 01. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, bizonyos háttérintézmények esetében elegendő volt az irányadó kormányrendeleten módosítani, ezeknél szeptember elseje jelenti a megszűnés dátumát. A következő dátum 2017. január elseje lesz, ekkor 24 intézmény fejezi be a mai keretek közötti működését. Ezeknél a szervezeteknél törvénymódosításokra is szükség van, a javaslat napokon belül az Országgyűlés elé kerül. Végül az utolsó dátumot 2017. március 31. adja, ekkor öt intézmény szűnik meg – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: a hatósági teendők legnagyobb részben a megyei kormányhivatalokhoz kerülnek át, a stratégiai kérdések eldöntésének és a jogszabályalkotásnak a feladatát pedig a szakminisztériumok kapják meg. A tárcák a mindennapos, hatósági döntések meghozatalában ezentúl gyakorlatilag nem vesznek részt.

Szavai szerint az érintett intézményeknél dolgozó alkalmazottak közül a legtöbben a kormányhivatalokhoz kerülnek át, és a jövőben is ugyanazt a munkát végzik, amit eddig. „Szót kell ejteni arról is, hogy életbe lépett az úgynevezett bértömeg-gazdálkodás. Ez azt jelenti, hogy a megszűnő intézményeknél a jogutód az eddigi költségvetés nyolcvan százalékát fizetheti ki bérként, így ennek következtében létszámleépítésre is sor kerül” – magyarázta.

Arra a kérdésre, körülbelül hány olyan ember lesz, akik az intézmény-összevonások, -megszüntetések miatt hagyják majd el kényszerűen a közszférát, Kovács azt mondta: a módszer sajátossága miatt a létszám „nemigen” becsülhető meg. „Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a magyar államapparátus nagyobb a kelleténél, s uniós összevetésben sem állunk ez ügyben jól. Másrészt idehaza munkaerőhiány alakult ki, az államigazgatásból távozó szakemberek számottevő része így gyorsan megtalálhatja a számítását a magánszférában, és ebben segítséget is kívánunk nyújtani” – mondta az államtitkár a Magyar Időknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.