Orbán nem áll kapcsolatban vagyontárgyakkal

A kormányfő válasza péntek helyett hétfő délután vált elérhetővé. Az Együtt visszadátumozásra gyanakszik.

MNO
2016. 09. 05. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kérdezett rá írásban Orbán Viktor kormányfőnél az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs, hogy járt-e Mészáros Lőrinc horvátországi nyaralóiban, szeptember 2-ig nem kapott rá választ. Pedig a tizenöt napos határidő ekkor telt le: a kis párt ezért Kövér László házelnöknél tett panaszt. Az MNO kíváncsi volt, vajon sérül-e a parlament tekintélye, ha például a miniszterelnök nem tartja be a kötelező határidőt.

A felcsúti polgármesternek tengerparti villái vannak Horvátországban, augusztusban pedig a Magyar Narancs fényképezte őt le egy luxusjachton. Emiatt érdeklődött Szabó, a településvezetővel gyakran mutatkozó Orbán vagy valamely közeli családtagja járt-e Mészáros horvát nyaralóinak egyikében. Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor ennek kapcsán a Hír TV-nek kifejtette: sokszor használja Orbán a polgármester egyes vagyonelemeit, „a családja úgy ad-vesz Mészáros Lőrinctől bányát, kőfejtőt és mást, hogy ez tiltott finanszírozásnak is minősül”.

A kormányzati kommunikációért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda szokott az ilyen jellegű  kérdésekre válaszolni, most azonban ez nem történt meg a törvényes határidőig. Hétfő kora délután kerestük a kabinetirodát, vajon a miniszterelnök miért mulasztott el a megszabott határidőn belül válaszolni az Együtt kérdésére, de nem kaptunk választ. Ugyanakkor a kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba végül hivatalosan válaszolt az Együtt  megkeresésére: hétfőn délután elérhetővé váló levelében azt írta, Szabó kérdése hadilábon áll a magyar nyelv szabályaival. „Természetesen a miniszterelnök semmilyen viszonyban nem áll vagyontárgyakkal, így Mészáros Lőrinc vagyontárgyaival sem” – írta Dömötör.

A Hír TV egyébként az államtitkártól korábban azt a választ kapta: Orbán élete nyitott könyv évtizedek óta, és korábban már nyilatkozott róla, hogy vagyonnyilatkozata megfelel a valóságnak és a törvényeknek. Dömötör ekkor úgy vélte, adminisztratív hiba állhat amögött, hogy határidőre nem érkezett meg a válasz.

Ezt a verziót erősítené az is, hogy a hivatalos válaszlevélben szeptember 3-i keltezés szerepel. Szabó szerint viszont visszadátumozásról lehet szó. Az Együtt hétfő délutáni közleménye szerint a válasz csak hétfőn jelent meg a parlament oldalán, ezért meglehet, visszadátumozták.

Az Együtt országgyűlési képviselője szerint egyetlen kérdésre sem érkezett rendes válasz, „a miniszterelnök továbbra is kétségek között hagyta Magyarország minden polgárát vagyonát és tisztességét illetően”. Szabó arra is kíváncsi volt, miért a Mészáros által használt hatvanpusztai majorságban gondozzák Nárcisz kutyát, továbbá mit keresett a Lévai Anikó által használt autó Hatvanpusztán.

Kerestük kora délután az Országgyűlés Sajtóirodáját is azzal kapcsolatban, Kövér László tervez-e lépni az ügyben, esetleg a határidő elmulasztásáért szankciót kiszabni. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre. Kedden aztán válaszolt az Országgyűlés sajtófőnöke, Szilágyi Zoltán: mint írta, valószínűleg időközben értesültünk arról, hogy az írásbeli válasz határidőn belül elkészült, így a kérdés okafogyottá vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.