Orbánék aláírják 200 ezer munkahely megszüntetését?

Az LMP azt követeli, hogy mondjanak nemet a kanadai szabadkereskedelmi egyezményre.

MTI
2016. 09. 27. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatón bírálta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előző nap szerinte az egyezmények fontosságát hangoztatta, értékelése szerint amiatt a parlamenti vita gyakorlatilag egy színjáték.

Megjegyezte: miközben a CETA melletti érvként gyakran elhangzik, hogy az fellendíti a GDP-t, független szakértők kimutatták, hogy 200 ezer munkahely fog megszűnni, ha az hatályba lép, s minden országban csökken a munkabér és az adóbevétel, továbbá 0,9 százalékkal csökken a GDP.

Schmuck Erzsébet a másik kritikus pontként hivatkozott a befektetési bírósági rendszerre, szavai szerint ez egy antidemokratikus vitarendezési eljárás, ami az uniós és hazai joggal ellentétesen különleges jogokat ad a Kanadában bejegyzett cégeknek az európaiakkal szemben. Hozzátette: a rendszer független bírák helyett profittermelésben érintettekből fog állni.

Sallai R. Benedek, az LMP képviselője arról beszélt: az élelmiszer-biztonság feláldozása a legkisebb kár azok között, amit a CETA, valamint az Egyesült Államokkal kötendő TTIP okozhat. Véleménye szerint a nemzet szuverenitásáról van szó, s ha egy akkora szereplő, mint Észak-Amerika „rányomul” az EU-ra, az megszünteti a határokat, és más jogszabályi környezetben, más természeti erőforrás-tartalékkal, más termelési formával előállított termékek versenyeznek az erősebb magyar elvárásokkal.

 

Noha már biztos, hogy Barack Obama amerikai elnök mandátumának végéig nem születik meg a sokat kritizált TTIP, a kereskedelemért felelős uniós biztos szerint az uniós tagországok támogatják a tárgyalások folytatását. Cecilia Malmström tegnapi, egynapos budapesti látogatásának azonban nem a TTIP, hanem az Európai Unió és Kanada közti, ratifikáláshoz közeli szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) volt az apropója. Az Európai Bizottság kereskedelempolitikai biztosa a Magyar Nemzetnek kifejtette, azért jött, mert a magyar döntéshozóknak kérdéseik voltak.

A politikus Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos távozását követelte arra hivatkozva, hogy érvelése az uniós állampolgárok érdekeivel ellentétes. Szijjártó Péternek a biztossal folytatott találkozóját követő nyilatkozatát pedig úgy értékelte: nagyjából a hazaárulás-kategória kiszolgáltatni az országot a szabadkereskedelemnek.

Nincs az a módosítás, amivel támogathatók lennének az egyezmények – jelentette ki Sallai R. Benedek.

Szijjártó Péter hétfőn – miután egyeztetett Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztossal – azt mondta, a magyar nemzetgazdaság szempontjából az szolgálja az érdekünket, ha a nemzetközi kereskedelem a lehető leginkább akadálymentesen zajlik. Hozzátette, a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) illetően a kormány a parlamenthez fordult, hogy az döntsön, milyen álláspontot képviseljen a kormány október 18-án, amikor Brüsszelben végleges választ kell adni, támogatja-e az ország az egyezményt.

A CETA-val is rosszul járnak a magyar gazdák

Tönkretehetik a magyar mezőgazdaságot, és veszélybe sodorhatják hazánk GMO-mentességét az Egyesült Államokkal készülő és a Kanadával már aláírás előtt álló szabadkereskedelmi egyezmények. Ezek ugyanis tágra nyitják a kaput a génmódosított termékek előtt – nyilatkozta lapunknak Stephanie Roth környezetvédelmi aktivista. Ám egyelőre hiába szeretnék, hogy az Orbán-kormány határozott nemet mondjon a sokat bírált megállapodásokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.