Országjárásba kezd a Fidesz

Több mint 200 fórumot tartanak nyolcvan előadó részvételével.

MTI
2016. 09. 08. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kampányról Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője számolt be csütörtökön Balatonfüreden, a Fidesz–KDNP évadnyitó frakcióülésének helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a Fidesz önkéntesei a következő egy hétben több mint 700 helyszínen szerveznek majd közterületi standolást, és csütörtökön elkezdődik a népszavazással kapcsolatos országjárás is, amelynek során – 80 előadó részvételével – több mint 200 fórumot tartanak, az elsőt Veszprémben. A szóvivő azt is közölte, hogy a korábbi kvótaellenes petíciójuk minden aláíróját megkeresik.

Tudatta továbbá, hogy a Fidesz–KDNP úgy döntött, a kampány idején a kormány által készített reklámokat jeleníti meg – a kabinet hozzájárulásával – televíziókban, rádiókban. Október 2-án pedig a kormánypártnak minden szavazókörben lesznek delegáltjai – tette hozzá.

Halász János tájékoztatást adott Orbán Viktor miniszterelnök frakcióülést megnyitó beszédéről is, amelyben – idézte – a kormányfő a családpolitikáról és a migrációs válságról szólt. Előbbivel kapcsolatban Orbán Viktor a népességfogyás megállítását nevezte a legfontosabbnak, aminek érdekében tovább kell erősíteni a családtámogatási rendszert, és tovább kell építeni a munkaalapú társadalmat.

Migrációügyben elhangzott – folytatta –, hogy az októberi népszavazás nem a napi belpolitikai küzdelmekről, hanem Magyarország jövőjéről szól, „az a tét, hogy meg tudjuk-e védeni közösségeinket, kultúránkat, és meg tudjuk-e erősíteni biztonságunkat”.

A sajtótájékoztatón Szájer József fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő elmondta, hogy a frakcióülésen részletes tájékoztatást adott a brüsszeli kvótacsomagról, a korábbi európai uniós döntésekről.

Hangsúlyozta, hogy a fidesz–KDNP-s EP-képviselők brüsszeli munkáját is nagyban segíti, ha a magyarok kinyilvánítják, nem kérnek a migránsok kötelező elosztásából.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a migrációs helyzetről adott számot. Elmondta, hogy az Európába történő bevándorlásnak két fő iránya van: Líbiából – a tengeren keresztül – Olaszország felé, valamint Törökország felől a Balkánon át. Utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy az EU és Törökország közötti egyezmény jövője bizonytalan.

Új fejleményként szólt arról, hogy Szerbia is „határőrizeti tevékenységbe kezdett” a szerb–bolgár és a szerb–macedón határon, aminek vannak bizonyos eredményei, de a magyar–szerb határon a nyomás állandó.

Ha az EU–török megállapodás hatályát veszíti, és elindul a migránsok áradata, akkor „komoly mozgás” lehet ősszel – hívta fel a figyelmet Bakondi György, jelezve, hogy a kormány ezért úgy döntött, háromezerrel emeli a rendőrség létszámát, újabb kerítést húznak fel a magyar–szerb határra, manőverutat építenek, bővítik a technikai felszerelést. A mostani kerítés akkor nyújt megfelelő biztonságot, ha százak, ezrek érkeznek egyszerre, de fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre is, hogy akár tízezrek érkeznek a határhoz – mondta.

A feleségét Németországban megfojtó afgán férfi ügyében – akit Kelebiánál fogták el – a főtanácsadó kérdésre kifejtette: a magyar rendőrség azért szállíttatta le a férfit és gyermekeit a Szerbiába tartó vonatról, mert nem voltak rendben az okmányaik, és miközben az ellenőrzésük megkezdődött, a német rendőrség kibocsátotta az elfogatóparancsot. A férfit kiutasítási őrizetbe helyezték, ki fogják őt adni Németországnak, a gyermekek pedig Fótra kerültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.