Országosan leállt a lakcímkártya-kibocsátó rendszer

Több órára megbénult az elektronikus felület, ahol az okmányt készítik.

GB
2016. 09. 05. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portálunk úgy értesült, hogy hétfőn összeomlott az az elektronikus rendszer, melynek segítségével elkészíthetik a lakcímkártyánkat. Forrásunk az egyik budapesti kormányablaknál próbálkozott, ahonnan előbb dél körül elküldték, mondván, hogy jöjjön vissza később, mert nem megy a rendszer. Mikor kora délután visszament, közölték vele, hogy továbbra sem tudják elkészíteni az okmányát, ugyanis még mindig nem állt helyre a szolgáltatás, és fogalmuk sincs róla, erre mikor kerül sor. Ők a felsőbb szervtől, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH) annyi tájékoztatást kaptak, hogy megbénult az az elektronikus felület, ahol a lakcímkártyákat el lehet készíteni. A kormányablakban az mondták, reggel 7 óta nem működött a felület.

Kerestük az ügyben a KEKKH sajtóosztályát kora délután, ahol azt a választ kaptuk, hogy feléjük egyelőre nem jelezték a problémát, viszont utánanéznek, és ahogy kapnak információt, azonnal közlik velünk, ez pedig hamarosan meg is történt.

A sajtóosztályon azt mondták, valamilyen hardverhiba következtében állt le az úgynevezett integrált portál alapú rendszer. Ennek következtében a személyi adatokkal, a lakcímmel és a jogosítvánnyal kapcsolatos ügyintézés bénult meg. A lakcímkártyák kiadása tájékoztatásuk szerint 9.50 és 14.35 között szünetelt, a gépjármű vezetői engedélyeké pedig 10.50 és 14.40 között. Ez ellentétben áll azzal, amit forrásunknak a kormányablakban mondtak, ahol közlésük szerint már reggel 7-től sem működött a rendszer. Mostanra viszont helyreállt, így újra elindult minden okmánykiadás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.