Pénteken még erre is figyelniük kell a pártoknak

Kvótareferendum: ma 16 óráig lehet delegáltakat bejelenteni.

MTI
2016. 09. 16. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak – a választott tagokon felül – a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjaik is vannak.

A népszavazáson a szavazatszámláló bizottságokba – országosan 8306 van – és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba – ebből országosan 2025 van – két-két tagot küldhetnek az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok és a népszavazási kezdeményezés szervezője. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba egy-egy tagot delegálhatnak a frakciók és a népszavazási kezdeményezés szervezője.

A választási bizottságok megbízott tagjait szeptember 16-a, péntek 16 óráig kell bejelenteni, de egyelőre nagyon kevés a delegált a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

2014-ben az országgyűlési választáson 40 854 delegált vett részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.

Ha a bizottságok taglétszáma – a delegálás hiánya miatt – nem éri el az ötöt, akkor a választott póttagokat kérik fel, hogy vegyenek részt a bizottsági munkában.

A frakcióknak érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a népszavazás tisztaságáról, ellenőrizhetik a voksolást, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.