Szijjártó jobban bevonná az USA-t is

Az Egyesült Államok, illetve egy amerikai–orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a válságra.

MTI
2016. 09. 26. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter azt mondta: bár az Egyesült Államokat egy óceán választja el a problémától, óriási szerepe van abban, hogy csökkenjen az Európára nehezedő bevándorlási nyomás. Ugyanis amíg az azt kiváltó észak-afrikai és közel-keleti konfliktusok kezelését illetően nem születik orosz–amerikai megállapodás, addig Líbia és Szíria instabil marad, tehát az európai migrációs válságra sincs megoldás.

A külügyi tárca vezetője hozzátette, hogy a múlt héten, New Yorkban orosz kollégájával, Szergej Lavrovval közös találkozóján is hangsúlyozta a térségbeli konfliktusok megoldásának fontosságát. A történelmi tapasztalatok is azt mutatják, hogy Közép-Európa mindig vesztese annak, ha konfliktus van kelet és nyugat között – jegyezte meg.

A miniszter azt mondta: a New York-i ENSZ-közgyűlésen is azt az álláspontot képviselte, hogy a migráció világszintű kezelése csak a kiváltó okok megszüntetésével lehetséges, vagyis a háborús konfliktusok megszüntetésével, a fejlesztési programok eredményesebbé tételével és a klímapolitikai megállapodások betartásával.

Szijjártó Pétert a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Calais-nál múlt héten megtámadott magyar kamionsofőrről is kérdezték. Elmondása szerint a férfi csak hétfőn tud elindulni Magyarországra, mert a hétvégén nem jutott hozzá a kamionban hagyott csomagjaihoz. Sérülései miatt kezelését Magyarországon is folytatni kell – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.