Tagadják a gyerekek zaklatását

A vizsgálat szerint sem szexuális visszaélést, sem pedig más bűncselekményt nem követtek el.

Kuslits Szonja
2016. 09. 30. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tárt fel olyan eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vizsgálata, amely alapján az Alföldi utcai befogadóotthon bármely dolgozója kiskorú sérelmére szexuális visszaélést vagy más bűncselekményt követett volna el, vagy amely alapul szolgálhatott volna a sajtóban megjelent vádakhoz – tudta meg a Magyar Nemzet a Miniszterelnökségtől.

A tárca azt követően tájékoztatta lapunkat, hogy múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdeztük a kormányzati vizsgálat eredményéről. Mint kiderült, az Emmi illetékes államtitkársága több hatósági szervtől is tájékoztatást kért, többek közt például a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) és Budapest Főváros Kormányhivatalától is.

Ezektől a szervektől kapott válaszokból megállapították, hogy sem a befogadóotthonból, sem a befogadóotthonban korábban ellátott gyermekek és fiatalkorúak későbbi gondozási helyeiről nem érkezett jelzés szexuális visszaélésről vagy más bűncselekmény elkövetéséről. Kiemelték: a kormányhivatal vizsgálata sem tárt fel olyan hiányosságot, mely szerint az intézményben elhelyezettek jogai sérültek volna.

A vizsgált időszakban az ellátással kapcsolatban érkezett panaszbejelentések egyike sem utalt gyermekbántalmazásra, szexuális visszaélésre. Arról az öt gyermekről, akik augusztusban kórházi kezelésre szorultak önsértés miatt, megállapították: tettüket nem a befogadó-otthonból való menekülés vagy szexuális bántalmazás motiválta, hanem „az intézménybe kerülésüket megelőző életútjuk eseményei”.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint pedig a BRFK kiemelt figyelemmel, soron kívül kezeli az ügy kapcsán indult, jelenleg is folyamatban lévő nyomozást.

Bár az Emmi vizsgálata szexuális visszaélésre vagy más bűncselekményre utaló jelet nem talált, azonban megállapította: javasolt lenne a befogadóotthoni ellátás rendszerszintű megerősítése a hiányzó kapacitások létrehozásával, a működő otthonok tárgyi és személyi feltételeinek javításával. Ugyanis az Alföldi utcai otthonban több olyan nehézséget is észleltek – például az ellátott gyermekek magas létszámát –, amelyek az ellátási feltételek javítását indokolják.

 

Ahogy arról elsőként a Magyar Nemzet beszámolt, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai befogadóotthon volt az az intézmény, amelyről olyan vádak jelentek meg a sajtóban, hogy az ott dolgozók szexet vártak a kiskorúaktól játékért vagy nagyobb zsebpénzért. A múlt héten Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli válaszából kiderült az is: a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt, miután a fővárosi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képviselője bejelentette, az Alföldi utcai gyermekotthonban a nevelők nemi erkölcs elleni és más bűncselekményeket követtek el az intézetben lakó kiskorúak ellen. A Szabó Tímeának, a PM társelnökének címzett válasz szerint a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt feljelentéskiegészítést rendelt el, majd szeptember 9-én nyomozást kezdett, amely még folyamatban van. Sikerült utolérnünk azt a férfit is, akiről korábban olyan hírek jelentek meg, hogy bosszúhadjáratot szervezett a befogadóotthon ellen, a szexuális bántalmazások vádjai is ennek a lejáratókampánynak a részei. A hírek szerint a 44 éves férfi több alkalommal is konfliktusba került a befogadóotthon dolgozóival, akik elválasztották 16 éves barátnőjétől. Lapunkkal a férfi azt közölte, párját folyamatos jogsértések érték az intézményben, és harcolni fog igazáért. (K. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.