Törvénytelen az Emmi húzása?

Vannak pedagógusok, akik kimaradnak az automatikus átsorolásból.

Hutter Marianna
2016. 09. 29. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köznevelési törvény vonatkozó passzusával ellentétes, hogy kimaradnak az automatikus átsorolásból azok a hét évvel a nyugdíj előtt álló pedagógusok, akik korábban sikertelenül vettek részt a minősítési eljárásban – jelentette ki Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek. Mint ismert, a kormány közel 1400 pedagógustól tagadta meg, hogy minősítési eljárás nélkül a tanári életpályamodell pedagógus I. kategóriájából a pedagógus II.-be léphessenek, amely magasabb fizetéssel járna. A szakszervezeti vezető szerint azonban a köznevelési törvényt sem a kormány vonatkozó rendelete, sem pedig a köznevelési kerekasztal döntése nem írhatja felül.

A kerekasztal e heti ülése után jelentette be Sipos Imre helyettes államtitkár, megteremtik annak a lehetőségét, hogy gyorsított eljárásban jelentkezhessenek minősítő vizsgára a béremelésből kimaradt pedagógusok, a vizsga ingyenes lesz, és a minősítésük legkésőbb március végéig megtörténhet. Ha ezen sikeresen átesnek, január 1-jétől visszamenőleg a magasabb fizetési kategóriába kerülhetnek.

Ám Galló Istvánné szerint ezzel a kerekasztal ellentmond saját, korábbi döntésének, hiszen márciusban a szervezet munkacsoportja még egyhangúlag támogatta Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének döntését, amely szerint az érintett pedagógusok automatikusan, minősítési eljárás alól mentesülve léphetnek pedagógus II. fokozatba. A szakszervezeti vezető megjegyezte: a kormányzat bánásmódja felbőszíti a pedagógusokat, és „olyan mértékben igazságtalan és megalázó a kollégákkal szemben”, hogy „esetleg elszabadulnak az indulatok”.

A PSZ elnöke az érintett pedagógusoknak azt javasolja: töltsék ki a szakszervezet honlapján található mintalevelet, amelyben automatikus átminősítésüket kérvényezik, majd adják át intézményvezetőjüknek, akinek hivatalból továbbítania kell az Oktatási Hivatalnak. Azt is javasolják: adjanak meghatalmazást a PSZ-nek, hogy a szervezet ennek birtokában az Alkotmánybírósághoz fordulhasson. Gallóné szerint az ügyben a Pedagógusok Sztrájkbizottsága is tett lépéseket. Közel három hete levélben kezdeményezték Palkovics László oktatási államtitkárnál, hogy a felminősítésből kimaradt pedagógusok ügyének megtárgyalására azonnal folytatódjanak a sztrájkbizottsági tárgyalások, ám kezdeményezésükre azóta sem kaptak választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.