Újabb gyógyszertárak zárhatnak be

45 millió forintra bírságoltak egy budapesti patikát.

Kuslits Szonja
2016. 09. 14. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), és 45 millió forint bírságot szabott ki az üzletre, mivel a patika orvosi rendelvény nélkül értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket – közölte a hatóság. A patika 25 külföldi megrendelőlap alapján összesen 6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt szolgáltatott ki vény nélkül. A gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a következő hetekben, hónapokban más gyógyszertárakról is kiderülhetnek hasonló visszaélések. A kamarai elnök a Magyar Nemzetnek arról beszélt, még legalább két-három patika bezárására lehet számítani. A jelenlegi eset tehát nem egyedülálló, azt azonban még nem tudni, hogy a többi, az OGYÉI által jelenleg is vizsgált gyógyszertár mekkora összegű és milyen darabszámú készítmény esetében követett el szabálysértést. Az elnök úgy tudja, ezek a gyógyszertárak is vényköteles gyógyszereket adtak ki vény nélkül, illetve jogosulatlanul exportáltak termékeket.

Zűrös patikák.

A Lánchíd gyógyszertárat már akkor vizsgálták, mikor júniusban az OGYÉI bezáratta a vizsolyi Attila patikát. Akkor lapunk is beszámolt arról, hogy Kelemen Attila vizsolyi patikust ötmillió forintra büntette a gyógyszerhatóság, és bezárták az üzletét, mert az ellenőrzések szerint 28-féle, összesen 23 758 doboz vényköteles gyógyszert adtak ki vény nélkül. Ezek közül 21 készítmény (18 157 doboz) úgynevezett pszichotrop, vényköteles szer. A férfi a vizsgálat alapján 26,5 millió forint értékű gyógyszer kiadásánál követett el szabálysértést. Korábban is előfordult visszaélés: két éve négy fővárosi gyógyszertár csontrák elleni szerekkel követett el 400 millió forintos csalást. (K. Sz.)

Hankó Zoltántól megtudtuk azt is, a megbüntetett és bezáratott Lánchíd gyógyszertár esetében angliai és ausztriai egészségügyi intézmények megrendeléseiről volt szó, ugyanis két ottani intézmény adatai szerepeltek a megrendelőlapokon. A külföldre szállított gyógyszerek – pszichotrop anyagok, onkológiai készítmények – ára kint akár többszöröse is lehet a hazainak, és a beszerzése is nehézkesebb, már ha egyáltalán kaphatók. – Ennek ellenére a magyar gyógyszertárak nem vehetnek részt gyógyszerek exportálásában. Azzal, hogy megtették, nemcsak szabályt szegtek, hanem az itteni és a külföldi betegeknek is nehézségeket okoztak. Itthon problémát jelenthet, hogy a nagy mennyiségű export miatt akadozni kezd az ellátás. Ilyenkor a hazai páciensek nem tudnak azonnal hozzájutni a gyógyszerekhez – mondta Hankó Zoltán. A külföldi betegek esetében gyógyszerbiztonsági kérdések is felmerülnek, hiszen még ha orvosi ellenőrzés mellett alkalmazzák is a gyógyszereket, akkor is hiányzik az angol vagy német nyelvű betegtájékoztató a dobozokból, és kockázatot jelent az is, hogy a gyógyszerek kikerültek a zárt láncú, legális forgalmazási csatornából. Így nem lehet nyomon követni, hogy miképpen szállították őket.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azzal a több ezer doboz gyógyszerrel, amit külföldre vittek, a gyógyszerészkamara elnöke úgy válaszolt: feltehetően az ottani hatóságok illetékesek abban, hogy lefoglalják a termékeket, a külföldi intézményekkel szemben a magyar hatóság nem jogosult eljárni. Hogy büntetőjogi eljárás végül lesz-e a Lánchíd gyógyszertár ügyében, arra egyelőre nem tudott választ adni az elnök.

Az ügyben kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot. Szerettük volna megtudni, indítottak-e vizsgálatot, illetve nyomoznak-e hasonló ügyben, más patikákat vizsgálnak-e, ám kérdéseinkre lapzártáig nem kaptunk választ. Az OGYÉI-től viszont megkeresésünkre úgy tájékoztattak, tudomásuk szerint nem indult az ügyben rendőrségi vizsgálat. Arra a kérdésre, hogy lesz-e büntetőjogi következménye a történteknek annyit közöltek, az OGYÉI a patika működési engedélyének visszavonását rendelheti el, büntetőjogi tényállás (csalás) minősítésére nem jogosult. Azonban, mint írták, az ellenőrzés a gyógyszertárakban folyamatos, és a hatóságok rendszeres, szisztematikus együttműködésének köszönhető, hogy a korábbinál több visszaélés kerül a felszínre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.